Tek.no

Nyhet

Denne PC-en er fylt til randen med olje

Ny vannkjølingsløsning gir «vedlikeholdsfrie» PC-er.

Tech Armory/YouTube
21 Jan 2014 11:15

Folk med litt ekstra heftig PC-oppsett foretrekker som kjent ofte vannkjøling for å håndtere den høye varmeutviklingen som slike oppsett gir, siden denne løsningen som oftest er vesentlig mer effektiv enn vanlig luftkjøling.

Nå har en gruppe entreprenører fra Singapore tatt vannkjølingsteknologien til et nytt nivå, med en snedig løsning som de ønsker økonomisk støtte til via Kickstarter-konkurrenten Indiegogo.

«Ekstrem» kjøleteknologi

Det er det lille selskapet Tech Armory som står bak det nye konseptet, som kommer i form av en ganske spesiell PC-modell kalt «Gladius».

Det bemerkelsesverdige med Gladius er at i stedet for å distribuere kjølevæsken rundt til de ulike komponentene via slanger, er alle de varmeutviklende komponentene fullstendig nedsunket i væske.

PC-en består av to kabinetter, hvorav det innerste er en lufttett beholder som huser komponentene, og som altså er fylt helt opp med kjølevæske. Væsken er en form for mineralolje, som også som er blitt brukt i lignende løsninger tidligere, for eksempel den såkalte Aquarium Computer-modellen vi skrev om i 2011.

Ifølge utviklerne skal teknologien imidlertid være vesentlig forbedret i forhold til tidligere forsøk på slike løsninger. For eksempel skal lekkasjeproblemet nå være fullstendig løst, ved at man har funnet en vei rundt den såkalte «kapillæreffekten», det vil si den egenskapen væske har til å bevege seg mot tyngdekraften, slik som gjennom tynne rør.

Skal være vedlikeholdsfri

I tillegg til dette skal mineraloljen også by på vesentlig bedre kjøleegenskaper enn vanlig vannkjøling. En av de kanskje største fordelene med løsningen er imidlertid ifølge Tech Armory at den gjør PC-en «vedlikeholdsfri».

Dette er fordi oljen ikke inneholder luft, noe som hindrer rust på komponentene, samt at støv og annen forurensing effektivt forhindres takket være det lufttette miljøet. Det finnes heller ingen bevegelige deler som kan gå i stykker, slik at man slipper å tenke på reparasjoner.

En annen praktisk egenskap ved Gladius-PC-en er at den ifølge skaperne også er fullstendig lydløs.

Finansieringsmålet for konseptet ligger på 100 000 dollar, og i skrivende stund er summen kommet opp i kun 6000 dollar med 28 dager igjen, så det gjenstår å se om målet nås. Gå til prosjektets Indiegogo-side for mer informasjon, og sjekk også ut videoen under.

For «vanlig» vannkjøling bør du vurdere dette kabinettet: Corsair Obsidian 250D er et minikabinett med masse plass til vannkjøling »

(Kilde: Indiegogo)

Les også
Populært finaniseringsnettsted hacket
Les også
Denne PC-en er på størrelse med en mobiltelefon
Les også
Corsair Obsidian 250D: Dette mini-kabinettet har masse plass til vannkjøling
Les også
Se alle bildene av glasskabinettet her
Les også
Corsair Obsidian 750D: Uten tvil et ekte Obsidian
Les også
Push-, pull- og push&pull-vifter: Så mye kaldere blir PC-en med doble vifter
annonse