Til hovedinnhold

Derfor koster de nye ekstremskjermene så utrolig mye

Nettsted  mener Nvidias G-Sync HDR-modul koster kundene over 5000 kroner.

Vegar Jansen, Tek.no

For noen dager siden fikk vi testet Asus ROG Swift PG27UQ, som utvilsomt er en av de aller råeste skjermene på markedet akkurat nå.

Dette vidunderet byr på et direktebelyst panel med 4K-oppløsning, HDR og opptil 144 bilder i sekundet, mens Nvidia G-Sync sørger for at det hele glir som et ekstra velsmurt datamaskineri.

At ikke Asus ROG Swift PG27UQ er slankere kan forklares med at den har noe ekstra innabords.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Med en prislapp på nærmere 26 000 kroner er skjermen er også en temmelig dyr affære, og en god del av skylden for det ligger nettopp i Nvidias G-Sync-teknologi, som så vidt vi vet kun finnes i Acer Predator X27 og nettopp den nytestede ROG Swift PG27UQ fra Asus.

Dyr FPGA-brikke

Nettstedet PC Perspective har nemlig plukket fra hverandre den nye Asus-skjermen og funnet ut at den nye G-Sync-modulen til Nvidia drives av en programmerbar halvlederbrikke (FPGA) fra Intel-eide Altera, som sammen med 3 GB DDR4-minne bidrar godt til en såpass heftig prislapp.

Vegar Jansen, Tek.no

Bare FPGA-brikken har en listepris ut på markedet til over 20 000 kroner, men med tanke på at Nvidia handler inn komponenter i større mengder opererer de naturlig nok med en helt annen pris.

Det spekuleres likevel i at denne påkostede G-Sync-modulen minst må bidra til rundt 5000 av de kronene kundene må ut med for å sikre seg et eksemplar.

Å bruke en skikkelig dyr FPGA-brikke i en skjerm er en dårlig idé når noe skal produseres i større kvanta over tid, så dette sier noe om hvor ny og marginal teknologien faktisk er. Med tiden får vi regne med at en eller annen fabrikk vil pumpe ut spesialkonstruerte prosessorer som gjør den samme jobben til en brøkdel av prisen.

Men enn så lenge finnes det ingen like gode alternativer. Så den som faktisk vil ha det aller nyeste og heftigste innen skjermteknologi får enn så lenge belage seg på å måtte bla opp.

Få med deg vår dom:
Med god margin den råeste skjermen vi har testet >>>

(Kilde: SweClockers.com)

annonse