Til hovedinnhold

Dette kompromisset vil ikke glede de som har bladd opp 25 000 kroner for Asus' nye skjerm

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Snart skal de mye omtalte 144Hz-skjermene med 4K fra Asus og Acer omsider være i handelen. Dette er neste generasjon spillskjermer som på mange måter har lovet å gi i både pose og sekk ved å innfri ønsket om 4K-oppløsning og et lynraskt 144Hz panel. Nå viser de første testene av Asus' ROG PG27UQ-skjerm at det er én viktig ting selskapet har latt være å nevne:

At du ved den høyeste oppdateringsfrekvensen på 144Hz får betydelig dårligere bildekvalitet enn om du kjører panelet på 120Hz.

Ikke nok båndbredde

Asus ROG PG27UQ.

De aller fleste PC-skjermer bruker såkalt 4:4:4 «subsampling», som er optimalt for visning av tekst og grafikk. De nye skjermene tvinges imidlertid til å gå ned til 4:2:2-subsampling ved den aller raskeste oppdateringsfrekvensen på 144Hz. Dette skyldes at skjermutgangen som benyttes, en DisplayPort 1.4, ikke leverer høy nok båndbredde for å overføre et «fullverdig» 4K-oppløst bilde i 144Hz.

Det som skjer når 4:2:2-subsampling aktiveres er at fargeinfo for to og to piksler slås sammen for å spare båndbredde. 4:4:4-subsampling har på sin side informasjon om fargen per piksel.

Blant annet vil du oppleve at 4:2:4-subsampling gjør tekst og brukergrensesnittet i Windows mer uskarpt enn 4:4:4-subsampling.

I spill vil subsampling ikke være like tydelig, men fortsatt mulig å se gjennom redusert skarphet, særlig på menyinformasjon som vises over spillet, som kart, helseinformasjon og lignende.

Her ser du de ulike subsampling-nivåene og hvordan de påvirker skarpheten. Legg merke til forskjellen mellom 4:2:2 og 4:4:4.

Gjelder også Acers X27

Acers Predator X27 bruker samme panel og skjerminnganger som Asus ROG PG27UQ og vil slite med samme problemer ved 144Hz.

Ettersom Acer benytter det eksakt samme panelet som Asus i sin toppskjerm, er det gitt at den samme begrensningen også gjelder for den kommende Predator X27-modellen.

Tilkoblingsporter som takler overføring av bilder i 4K 144Hz-oppløsning og unngår problemet med subsampling er blant annet HDMI 2.1. Denne standarden er på vei mot markedet og vil dukke opp i fremtidige produkter, men ikke på en god stund ennå.

Vi så prototypen for Asus' ROG-skjerm allerede for to år siden:
Da brukte den to DisplayPort-innganger »

Får full bildekvalitet ved 120Hz

Har du bestilt en av de nye spillskjermene med 4K 144Hz-panel til 25 000 kroner er det kanskje en liten trøst at skjermene får full bildekvalitet dersom du begrenser oppdateringsfrekvensen til 120Hz.

Vi vet hva vi ville valgt av 144Hz med redusert bildekvalitet og 120Hz med full bildekvalitet, gitt den minimale forskjellen i oppdateringshastighet. Det er dessuten ikke mange spill som kan drives på høye grafikkinnstillinger på mer enn 100 FPS med dagens maskinvare, så dette er nok mer et teoretisk problem enn et praktisk.

Uansett er det skuffende at ikke verken Asus eller Acer har vært klare på dette. Særlig for de som allerede har gått til innkjøp av skjermene deres og ønsker å bruke dem med neste generasjon grafikkort for å utnytte potensialet på 144Hz i 4K-oppløsning.

Vi har akkurat testet alle våre grafikkort på nytt:
Bare ett klarte nesten 60FPS i 4K-oppløsning! »

(Kilde: Tech PowerUp)

annonse