Til hovedinnhold

Mobiloperatør får så hatten passer

Forbrukerombudet med krass kritikk av Xito for det de mener er abonnementslureri.

Mobiloperatøren Xito tilbyr fire forskjellige abonnementer på nettsidene sine. Men alle forbrukerne ender opp med Xito Friends, uansett hvilket abonnement de har bestilt. For mange kan det bli en dyr erfaring, skriver Forbrukerombudet på sine hjemmesider. Forbrukerombudet har mottatt klager fra kunder som fikk et helt annet produkt enn de mente å bestille.

Slik villedes kundene

Forbrukerne som går inn på mobiloperatøren Xitos nettsider møtes av fire forskjellige tilbud på abonnementer: Mini, Medium, Big og Friends.

– Operatøren holder imidlertid tilbake at alle nye kunder automatisk får abonnementet Xito Friends, skriver Forbrukerombudet.

I motsetning til de øvrige abonnementene, er Xito Friends et abonnement der du må betale etter forbruk. Forbrukerne kan dermed ha betalt dyrt for SMS-er, minutter og databruk de trodde var inkludert i prisen, skriver Forbrukerombudet.

– Reklamen fremstår i dag som villedende, og vil dermed være ulovlig. Kunden kan få et annet produkt enn ønsket, og mange finner ikke ut av dette før regninga havner i postkassa, sier nestleder Bente Øverli hos Forbrukerombudet.

Det er ulovlig både etter markedsføringsloven og angrerettloven å skjule vesentlige opplysninger for forbrukeren.

Må selv bytte abonnement

Forbrukerne får først beskjed om at de ender opp med abonnementet Xito Friends på bestillingsbekreftelsen de får på e-post og i velkomstbrevet vedlagt nytt SIM-kort. Kundene som oppdager dette og ønsker å skifte abonnement må selv gå inn på «Min side» og gjøre dette etter at SIM-kortet er aktivert.

Mobiloperatøren skriver i brev til Forbrukerombudet at de fleste nye kunder får med seg denne informasjonen.

– Det vil likevel være helt bakvendt at forbrukerne aktivt må gå inn og avbestille et abonnement de aldri har ønsket å kjøpe. Vi mener Xito må endre reklamen sin, slik at forbrukerne ikke lenger villedes i kjøpssituasjonen, sier Bente Øverli.

Lover bot og bedring

– Vi har ikke hatt noen intensjon om å villede kunder. Et fåtall har dessverre ikke fått med seg hvordan bestillingsprosessen fungerer, så da må vi gjøre ting mer intuitivt. Vi kommer nå til å endre vår sign-up omgående slik at det blir umulig å bestille feil abonnement, sier markedsansvarlig Henrik Mühlbradt i Xito Mobile til vår søsterpublikasjon Inside Telecom.

I de tilfellene kundene har tapt penger på å ha feil abonnement, lover Mühlbradt at Xito skal rydde opp umiddelbart.

– I de få tilfellene der kundene har tapt penger, vil vi være rause med kompensasjon. Vi vil at ting skal være enklest og billigst mulig for våre kunder, sier Mühlbradt.

Ingen regning i postkassa

Til Tek.no sier Mühlbradt også at Forbrukerombudet burde sjekke fakta litt nærmere.

– Xito tilbyr nemlig kun fakturafrie mobilabonnementer der kunden lader sin ringesaldo på vår nettside. Det er med andre ord helt umulig å få en regning i postkassa fra Xito. Som Xito-kunde kan du aldri tape mer enn beløpet du har på ringesaldo. Om du har feil abonnement vil du raskt bli varslet om forbruket via SMS, og kan dermed kontakte vår kundeservice som kompenserer for eventuelt tap, samt setter deg opp på riktig abonnement, sier Mühlbrant.

Spesialister sjekket nylig hvilke mobilnett som var de sikreste:
Bare ett mobilnett scoret full pott i testen »

Lurer du på hvilket mobilabonnement du bør velge? Prøv Tek.nos mobilkalkulator her »

annonse