Til hovedinnhold

– Windows-nettbrett mest interessant for bedriftene

Men Gartner tror ikke Microsoft vil kunne true Apple og Google.

Microsoft

Gartner la denne uken frem en rapport om det som kalles "consumerization of IT", det vil si fenomenet med at produkter beregnet på forbrukermarkedet i stadig større grad finner veien inn i bedriftene.

Nettbrett basert på Microsofts nye Windows 8-plattform vil ifølge analyseselskapet ikke klare å ta igjen nummer én og to-posisjonene til Apple og Android med det første.

I bedriftsmarkedet vil Windows 8 ta nummer 3-posisjonen i nettbrettmarkedet bak Apple og Android innen 2016, og det vil være mer interesse blant bedriftene enn blant forbrukerne, mener Gartner. Analyseselskapet mener at veien for Windows 8 inn i bedriftene vil være gjennom nettbrett og hybridløsninger, og estimerer at den kombinerte markedsandelen til Windows 8-nettbrett og ultraportable PC-er i bedrifter vil nå 39 prosent i 2016.

Kraftig nettbrettvekst

Ifølge Gartner vil det bli kjøpt 821 millioner smartmobiler og nettbrett i 2012, og salget vil øke til 1,2 milliarder i 2013. Totalt vil smartmobiler og nettbrett stå for 70 prosent av alle enheter (PC-er, smartmobiler og nettbrett) som blir solgt i år.

– For de fleste bedrifter vil ikke smartmobiler og nettbrett erstatte PC-er helt, men den store utbredelsen av smartmobiler og den økende populariteten til nettbrett endrer måten bedrifter ser på strategien for denne typen enheter og hvordan forbrukerne omfavner disse enhetene, sier Carolina Milanesi i Gartner.

Gartner estimerer at to tredeler av alle som jobber mobilt i verden vil ha en smartmobil, og 40 prosent av arbeidsstokken vil være mobil. Nettbrett vil være den største driveren for denne utviklingen.

I 2012 vil bedrifters kjøp av nettbrett nå 13 millioner enheter, og det vil mer enn tredobles i 2016 – til 53 millioner enheter.

Mer Android i bedriftene

I dag er 34 prosent av smartmobilene som kjøpes av bedrifter i Nord-Amerika og Europa basert på Android. I 2016 forventer Gartner at dette tallet skal ha steget til 56 prosent. I 2010 var det tilnærmet ingen bedrifter som satset på Android.

– Det store utvalget merker og produkter i ulike prisklasser som Android-økosystemet tilbyr, gjør at de vinner brukere. Mens Apple har vært de som har fått markedet til å bevege seg, har Google raskt blitt deres rival, sier Milanesi. Hun mener RIM står overfor store utfordringer hvis de skal klare å få tilbake det sterke fotfestet de tidligere hadde i bedriftene.

Gartner advarer imidlertid om at den økende utbredelsen av Android i bedriftene fortsatt vil bety utfordringer for IT-avdelingene når det gjelder sikkerhet og administrasjon.

(Kilde: Gartner)

annonse