NyhetNorge-serien for iPhone

Med denne kart-appen finner du frem på fjellet

Norge-serien er nå tilgjengelig både på papir og iPhone.

Kartene kan vippes bakover med to fingre, slik at du får et slags 3D-perspektiv.
Kartene kan lastes ned lokalt på telefonen, og brukes selv uten mobildekning. ver kartrute koster 7 kroner i introduksjonsperioden, senere 98 kroner.
Du kan få opp hytter, serveringssteder og overnattingssteder i nærheten av der du er, eller i nærheten av et punkt du trykker på på kartet.
Kartene i appen er de samme som papirkartene i Norge-serien fra Nordeca.

Mange kjenner antagelig til kartene i Norge-serien, som er ganske utbredt blant tur- og friluftsmennesker. Kartene er laget i et spesielt plastfibermateriale, som gjør at de skal tåle vann og ikke så lett gå i stykker.

Nå har kartene i Norge-serien kommet som iPhone-app. Forutsatt at du ikke pakker inn mobiltelefonen din, tåler de neppe like godt vann som den fysiske originalen – men det å ha kartet liggende elektronisk på telefonen har mange andre fordeler.

Krever ikke mobildekning

Ettersom kartene kan lastes ned til telefonen på forhånd, kreves det ikke mobildekning for at de skal fungere. Dermed kan du finne frem i skog og mark selv på de mest avsidesliggende stedene. Produsenten, Nordeca, mener mange av kartappene på markedet gir en falsk trygghet, ettersom mange av dem slutter å fungere når du ikke har mobildekning.

Selve kartappen virker forholdsvis enkel – dette er først og fremst en fremviser for kart, selv om det er noen tilleggsfunksjoner som vi skal komme nærmere inn på senere i artikkelen. Og kartene er detaljerte og ganske gode. Ettersom kartene er basert på vektorgrafikk er de sylskarpe uansett hvor mye du zoomer inn.

Kart-appen finner automatisk posisjonen din, og du kan selvfølgelig også bevege deg rundt eller zoome inn og ut ved hjelp av fingerbevegelser. Kartet kan roteres ved hjelp av to fingre, og en kompassrose i øverste venstre hjørne viser hele tiden kartretningen. Ved å bruke to fingre kan du vippe kartet slik at du får et slags 3D-perspektiv.

Kartet kan automatisk snus så det passer med terrenget, ved hjelp av det innebygde kompasset i telefonen. Men det var ikke helt intuitivt hvordan du gjorde det. Vi forsøkte å trykke en gang på knappen for å gå til nåværende posisjon, og deretter trodde vi at vi kunne trykke en gang til for å rotere kartet – slik vi kan i Google Maps. Det viste seg imidlertid at du er nødt til å trykke raskt to ganger for å snu kartet. Knappen vil da endre farge til blått, og kartet vil fra da av automatisk snu seg så nord er nord og sør er sør.

Legg til punkter og turer

Norge-serien på iPhone har en del ekstrafunksjoner, blant annet at du kan søke etter adresser, overnattingssteder og spisesteder. Trykker du på kartet får du opp GPS-posisjonen, og du kan legge til et punkt du vil huske. Dette punktet kan så deles via Facebook eller Twitter. I tillegg kan du ta bilder fra turen, som så blir lagt til på riktig sted på kartet. Alle bildene vises på riktig sted på kartet, i tillegg til at du får opp alle sammen i en egen liste. Et trykk på et bilde i listen tar deg til den aktuelle posisjonen på kartet hvor bildet ble tatt.

Du kan også søke etter serveringssteder, overnattingssteder eller hytter i nærheten. Men når listene over serveringssteder eller overnattingssteder kommer opp er ikke disse navngitt, noe vi synes er litt merkelig. Alle heter "Serveringssted" eller "Overnattingssted", med angitt avstand dit. Betjente og ubetjente hytter er imidlertid navngitt.

En opptaksfunksjon lar deg "spille inn" en rute. Du starter opptaket når du begynner å gå, så vil appen tegne opp ruten på et kart. Når du stopper opptaket vil du se hvor langt og hvor lenge du har gått. Alle turene vises på kartet, i tillegg til at du kan slå opp direkte i en liste.

Konklusjon

Vi har ikke testet kartene over lengre tid ute i skog og mark – kun en kort periode i tettbebygde områder. Vi har heller ikke sammenlignet kartappen direkte mot konkurrerende produkter. Derfor vil vi ikke gi noen karakter eller en anbefaling.

Vi sitter imidlertid igjen med et ganske godt førsteinntrykk. Appen har noen svakheter, som at ikke navnet på overnattings- og serveringssteder vises, og at gatenavn på kartet "flimrer" når du roterer kartet. Men selve kartene er gode og detaljerte, og det at du kan bruke appen uten mobilforbindelse er også et stort pluss.

Appen kan lastes ned gratis fra App Store. Vil du laste ned kartene for å lagre dem på telefonen så du kan bruke dem uten mobildekning koster det imidlertid 7 kroner per kart i introduksjonsperioden, senere er prisen 98 kroner. Hvert kart dekker et forholdsvis lite område av Norge, dermed er prisen kanskje litt høy – men du vil antagelig kun laste ned de områdene du skal til.

I fjor høst hadde vi en stor og grundig test av kart-apper for tur, jakt og sportsfiske.
Du kan lese testen her.

Les også: Slik overlever mobilen på påskefjellet

Les mer om mobilen på reise på denne samlesiden

Les også
Slik overlever mobilen på påskefjellet
Les også
Apps for navigasjon i skog og mark: Den beste GPS-appen for tur, jakt og sportsfiske
Les også
Denne alt-i-ett-adapteren bør du ha med på tur
Les også
Her er de beste bilappene
annonse