Microsoft slapp Azure

Bilde: Microsoft

Microsoft lanserte i går Azure Services Platform, en tjeneste som skal gi vanlige utviklere tilgang på Microsofts nettsky. Kortnavnet blir nok for de fleste Windows Azure, og lar utviklere skrive programmer som kjører på Microsofts servere.

Mange har spekulert i at Azure kom til å ble et nettverksbasert operativsystem, men dette blir kun rett dersom du ser det fra Microsofts ståsted. Azure kjører helt og holdent på Microsofts egne datamaskiner, og gir utviklere tilgang over nettverket. Begrepet operativsystem slik de fleste oppfatter det passer dermed ikke så bra på Azure.

Azure gir utviklere tilgang på blant annet databaseteknologi (SQL Server) og Live Services. Live Services gir muligheten til å synkronisere data på tvers av enheter via internett, noe som vil gjøre det lettere å skrive programmer som har dataene dine overalt.

Utviklere får også tilgang til diverse .Net-tjenester som f.eks. arbeidsflyt, Sharepoint og Dynamics CRM.

Alle tjenestene skal være tilgjengelig gjennom kjente standarder som HTTP, XML, REST og SOAP, og skal støtte flere programmeringsspråk og verktøy enn bare Microsofts egne. Blant de nevnte på Microsofts nettside finner vi Eclipse, Ruby, PHP og Python.

Du kan lese mer om Azure på microsoft.com/azure.

(Kilder: Microsoft, InfoWorld)

Les også
Azure klar i november
Les også
G.ho.st lanseres
Les også
Prism 1.0 beta lagt ut
Les også
Cloud Computing for dyrt
Les også
Virtuell nett-PC i skyene
Les også
Lotus blir nettbasert
Les også
Microsoft satser på søkemarkedet
Les også
Windows Update oppdateres
Les også
Windows 7 får Powershell 2.0
Les også
Windows Cloud lanseres om seks uker
Les også
– Det er en felle!
Les også
Microsoft satser mot nett
Les også
Ny prøveversjon av Server 2008 klar
annonse