Til hovedinnhold

Kopierer «Crazy» 100 ganger i sekundet

Se Pirate Bay-grunnleggerens spark til musikkindustrien.

Peter Sunde/Vimeo

Den finsk-norske medgrunnleggeren av The Pirate Bay, Peter Sunde, slapp ut av fengselet i november i fjor etter å ha sonet et halvt år. Piratkopiering er imidlertid fremdeles et høyst aktuelt tema for Sunde, som nå sparker tilbake mot innholdsprodusenter via et ganske spesielt prosjekt.

Som nettstedet TorrentFreak melder har Sunde nemlig laget en «kopimaskin» som er designet for å lage digitale kopier av musikk i et forrykende tempo.

Kunstprosjekt

Maskinen heter «The Kopimashin» og er laget som et ledd i et kunstprosjekt, og er dermed altså ikke rettet mot vanlige forbrukere. Innretningen er laget ved hjelp av en Raspberry Pi-maskin, en LCD-skjerm og programmeringsspråket Python.

The Pirate Bay-grunnleggeren Peter Sunde har fremdeles sterke meninger om piratkopiering.
Wikipedia

Maskinen lager kun kopier av én bestemt låt, nærmere bestemt låten «Crazy» av Gnarls Barkely, som den kopierer i et antall på hele 100 per sekund. LCD-skjermen på maskinen viser fortløpende hvor mange kopier som er laget, sammen med pengebeløpet som kopiene påfører musikkindustrien i «tap».

Hensikten med konseptet er ifølge Sunde å demonstrere det han kaller absurditeten i å tillegge kopier av åndsverk en økonomisk verdi, slik musikkindustrien og andre innholdsprodusenter gjør når de beregner tapene som piratkopiering påfører dem.

Daglig «tap» på 10 millioner dollar

Kopimaskinen til Sunde opererer med industriens egne tapstall på 1,25 dollar per kopierte låt, noe som betyr at maskinen skulle gi et daglig inntektstap på 10 millioner dollar per dag. Sunde ønsker å vise at dette åpenbart ikke er tilfelle.

– Om man skulle følge deres retorikk og tankegang ville dette ha gjort at de gikk konkurs. Jeg ønsker å vise med et fysisk eksempel, som på sin egen måte også er ganske vakkert, at det å sette en pris på en kopi er nytteløst, sa Sunde til TorrentFreak.

Mer informasjon finner du på prosjektets hjemmeside, og for en kjapp demonstrasjon av maskinen kan du sjekke ut klippet under.

Den siste Pirate Bay-grunnleggeren er også nå en fri mann: Men Gottfrid Svartholm gjemmer seg fra verden »

KH000//Kopimashin from Peter on Vimeo.

annonse