Til hovedinnhold

Årets beste oppfinnelser

Google-briller, selvoppblåsende dekk og skyer innendørs er blant bragdene i 2012.

Google

De billigste

Magasinet TIME har nå kåret 2012s beste oppfinnelser. Vinnerne er delt inn i seks kategorier, som alle baserer seg på ulike prisnivåer. Vi begynner nederst:

De kostnadsfrie

Det er bare én oppfinnelse som faller inn under kategorien «gratis» blant de beste påfunnene i år, og det er et bemerkelsesverdig påfunn av den nederlandske kunstneren Berndnaut Smilde.

Smilde har nemlig funnet en måte å lage skyer innendørs på, takket være en nøye planlagt blanding av lyssetting, luftfuktighet og temperatur. Den kortvarige skyen har antakelig ingen praktisk betydning, men er slående rent estetisk sett. Ta en titt på den her.

De billigste

Civilization Starter Kit.Foto: Isaia Saxon, Open Source Ecology

Blant de billigste oppfinnelsene (opptil 150 dollar, altså 860 kroner) finner vi for eksempel OraQuick Home HIV Test, som gjør at du kan ta en enkel HIV-test hjemme på noen få minutter, og Eliodomestico Solar Water Distiller, som gjør saltvann om til ferskvann via sollys.

Her finner vi også Civilization Starter Kit, som er en pakkeløsning der du kan lære å bygge de 50 viktigste maskinene som er nødvendige for vår moderne livsførsel.

Andre oppfinnelser inkluderer intelligente hansker som oversetter tegnspråk til tale og en elektrisk skrutrekker med bevegelsessensor.

De rimelige

Selvoppblåsende dekk.Foto: Goodyear

I kategorien av produkter mellom 200 og 500 dollar (1140 – 2850 kroner), finner vi skuddsikre vester for kvinner og en kameraball som gir oversikt over farlige situasjoner. Ballen har seks kameraer som sender video til mobile enheter, slik at for eksempel brannfolk eller soldater får oversikt fra et trygt ståsted.

Den siste oppfinnelsen i denne kategorien er Goodyears selvoppblåsende dekk. Disse dekkene klarer å blåse seg selv opp igjen hvis de punkterer, noe de fleste bilister antakelig vil sette pris på.

Bli med til neste side for å se de dyrere oppfinnelsene »

De dyreste

De dyre

Makerbot Replicator 2.Foto: Makerbot

Nå begynner prislappen å svi. I klassen 600 – 3000 dollar (3400 – 17 100 kroner) kan du blant annet få digitalkameraet Sony RX100. TIME mener at dette kameraet hvisker ut skillene mellom de tradisjonelt adskilte kompaktkameraene og speilrefleksene.

Andre dyre oppfinnelser inkluderer teknobrillene Google Glass og 3D-printeren Makerbot Replicator 2. Førstnevnte er databriller med utvidet virkelighet, mens sistnevnte kan skrive ut det meste du måtte ønske av tredimensjonale småting.

De svindyre

Tesla Model S.Foto: Crixxor / Wikimedia Commons

Neste kategori er for oppfinnelsene med priser på mellom 22 000 – 750 000 dollar (125 550 og 4,3 millioner kroner).

Har du råd til dette, kan du blant annet meske deg med industriroboten Baxter, Switchblade-dronen eller den elektriske sportsbilen Tesla Model S.

De svimlende

Curiosity på Mars.Foto: NASA

Siste kategori har oppfinnelser som åpenbart ikke er ment for mannen i gata. Med prislapper på 1 million til vanvittige 2,5 milliarder dollar (5,7 millioner – 14,3 milliarder kroner), er dette noe statsbudsjetter og store firmaer burde ta seg av.

I denne særdeles eksklusive klubben finner vi blant annet NASAs nye romdrakt Z-1, Curiosity-roveren som kjører rundt på Mars og ubåten Deepsea Challenger, som tar deg med på en tur ned til 11 kilometers dyp.

Se den komplette listen over vinnere hos TIME Tech.

Hva mener du om vinnerne? Er det en oppfinnelse du savner? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: TIME Tech)

annonse