Til hovedinnhold

Nokia skal ta TomTom og Garmin

Nokia gir de store produsentene av GPS-navigasjonssystemer grunn til å skjelve i buksene, skal vi tro analysebyrået Canalys.

I løpet av andre kvartal i år gikk Garmin såvidt forbi TomTom som verdens største leverandør av mobile navigasjonsenheter. I denne sammenhengen er Nokia foreløpig små, med kun seks prosent av markedet totalt sett når man regner med både frittstående GPS-er og mobiler med GPS innebygget.

Godt utgangspunkt

Seks prosent er imidlertid et godt utgangspunkt for Nokia, som ønsker seg en bit av GPS-kaken. Mange mobiloperatører i Europa har bygget ut nettene sine med posisjoneringsteknologier, og mobiltelefoner med GPS vil fremover bli viktige i navigasjonsmarkedet.

Også de store GPS-produsentene ser hvilken vei markedet beveger seg, og har begynt å prøve seg på mobiltelefoner med GPS selv. Blant annet har Mio solgt egne mobiltelefoner en stund. Canalys mener at vi i løpet av 2008 vil se en eksplosjon i antall mobiler med innebygget GPS. GPS-bruk blir ifølge analyseselskapet mer interaktivt, med opplasting av informasjon fra GPS-mottakere i stedet for rent mottak av posisjoner.

Europa størst på GPS

Det er vi europeere som vil få se det meste til de nye GPS-mobilene. Hele 60 prosent av salget av slike enheter foregår nemlig i Europa. Nord-Amerika følger imidlertid hakk i hæl. Der har GPS-salget økt med 300 prosent fra 2006 til 2007.

(Kilde: Cellular-News.com, Canalys.com)

annonse