Til hovedinnhold

Eksplosjon i mobiltyverier

Gjett hvilken telefon som er mest populær blant lommetyvene.

Jiri Snaidr, iStockphoto

Mobiltyvene herjer i Norge. I første halvår i år ble det anmeldt 14.477 tyverier, en økning på hele 75 prosent siden 2008. Det skriver Dagensit.no.

Det meste av økningen har skjedd det siste året. Fra 1. halvår i fjor til første halvår i år har antallet tyverier økt med 42,4 prosent, i følge tall fra politiets straffesaksregister.

Tyvene liker Apple-dingser

Mens tyvene tidligere stort sett gikk etter verdisaker som kontanter, smykker, fotoapparater og klokker, har nå mobiltelefoner blitt langt mer ettertraktet vare.

Har du en iPhone, er sjansen for tyveri større enn om du har telefoner av andre merker. 59 prosent av alle telefoner som ble meldt stjålet i første halvår var iPhone-er, til tross for at telefonen ifølge Dagensit.no har en markedsandel på bare 40 prosent i Norge.

Sperr både mobil og abonnement

Mange er ikke klar over at det er mulig å sperre en stjålet telefon, slik at den ikke kan brukes selv om tyven bytter SIM-kort i den.

Norske teleoperatører samarbeider om et nasjonalt register hvor det såkalte IMEI-nummeret til stjålne telefoner kan registreres. Registeret gjør at telefoner som er svartelistet ikke lenger har mulighet til å koble seg til mobilnettet. Dermed er telefonen ubrukelig for tyven, og vanskelig å omsette.

Slik gjør du det

Skulle du bli frastjålet mobilen din, bør du først kontakte mobiloperatøren din og få sperret SIM-kortet slik at ikke tyven kan misbruke abonnementet ditt. Så snart det er gjort, går du inn på politiets nettsider og fyller ut et skjema for å anmelde tyveriet. Når tyveriet er anmeldt vil politiet ta kontakt med nettleverandøren, som igjen vil sørge for at IMEI-nummeret til telefonen blir oppført i registeret over svartelistede telefoner.

Tips: Oppbevar IMEI-nummeret på et lurt sted, så har du det i tilfelle telefonen blir stjålet. Du finner IMEI-nummeret ved å taste *#06# på telefonen.

Les også vår store guide til hvordan du lurer mobiltyven.

(Kilde: Dagensit.no)

annonse