Slik lurer du mobiltyven
Disse syv tipsene gjør livet lettere når uhellet er ute.
Innhold
En undersøkelse Norstat gjorde for Telenor i år viser at hver fjerde nordmann har mistet eller blitt frastjålet mobiltelefonen. Her skal vi vise deg noen forholdsregler så vel som å vise deg hva du kan gjøre når mobilen din har blitt stjålet.
Før mobilen din forsvinner
1 - Aktiver koder
Ved å aktivere koder kan du gjøre livet vanskelig for tyven.
PIN-koden låser SIM-kortet ditt og sørger for at tyven ikke umiddelbart kan misbruke abonnementet ditt dersom telefonen er slått av. Dersom mobilen derimot er påslått er du like langt.
Derfor kan det være lurt å også aktivere systemlåsen. De aller fleste telefoner kan låses når vanlig tastelås aktiveres, slik at du må slå en kode eller dra fingeren over skjermen i et mønster for å låse opp telefonen. Sjekk hvilke låseinnstillinger du kan aktivere i telefonen din.
Sikkerhetskoden låser telefonen fra å kunne brukes med nye SIM-kort. Aktiverer du sikkerhetskoden må tyven taste koden din så snart SIM-kortet ditt byttes med et annet. Du bør imidlertid også endre sikkerhetskoden, fordi den er lik på mange telefoner. Nokia bruker koden 12345, Samsung bruker koden 00000000 osv.
Har du aktivert både PIN-kode og sikkerhetskode kan ikke tyven slå på telefonen din og ta den i bruk uten videre. Har du i tillegg aktivert systemlåsen har du gjort det vanskelig for en vanlig langfingret å ta mobilen i bruk.
2 - Sikkerhetskopier
Ved å ta sikkerhetskopi av viktig data gjør du livet mindre surt for deg selv når du skal gå over til en ny mobil.
Kontaktlisten din, bildegalleriet og annen informasjon som du har på mobilen din er ofte kjedelig å miste. I Android-telefoner er det enkelt å aktivere synkronisering av kontakter og kalenderoppføringer, og dermed blir overgangen til en ny telefon enklere. I tillegg bør du bruke en annen sikkerhetskopitjeneste som sørger for at bilder, filmer, musikk og andre ting du vil ta vare på også synkroniseres.
I det nye iOS 5 som kommer til iPhone til høsten kan du synkronisere alt dette uten å installere ekstra programmer. I dagens iOS synkroniserer du telefonen ved hjelp av PC-en, en hvit kabel og iTunes. I de fleste Nokia-telefoner kan Ovi Suite synkronisere absolutt alt i telefonen din til en full backup både trådløst og med kabel.
Windows Phone 7-telefoner synkroniseres ved hjelp av Zune, og også her støttes trådløs synkronisering. RIMs Blackberry-telefoner kan også sikkerhetskopiere hele telefonen uten at det kreves noe ekstra.
Det er også mulig å bruke datakabel og medfølgende programvare for å ta sikkerhetskopi, eller du kan sikkerhetskopiere innholdet ditt rett til minnekortet.
3 - Fjernsletting
For deg som har sensitivt innhold på telefonen din, enten det er jobbdokumenter eller bilder som ligner det Kåre Conradi har en tendens til å lagre på mobilen sin, kan det være greit å ha muligheter til å fjernslette innholdet.
Fjernsletting fungerer ved at telefonen tar kontakt med en nettjeneste hver gang den slås på. Dersom du logger inn i nettjenesten og ber mobilen om å slette innholdet, skjer det så snart tyven slår på mobilen din. Innholdet overskrives som regel flere ganger, slik at det ikke skal være mulig å gjenopprette dataen etter sletting.
Noen telefoner støtter fjernsletting rett fra esken. Har du en nyere HTC-mobil med HTC Sense er det bare å sette opp en konto og logge inn på htcsense.com. Windows Phone 7 har også en tilsvarende løsning bygget inn i operativsystemet, og RIM har lenge hatt en tilsvarende løsning som en del av de heftige sikkerhetspakkene de stiller med i sine Blackberry-telefoner. Har du en iPhone har du mulighet til å bruke betaltjenesten MobileMe for å fjernslette innhold.
Til alle de store og kjente mobiloperativsystemene finner du en rekke programmer som tilbyr fjernsletting så vel som sikkerhetskopiering av telefonen. I Android Market har du eksempelvis Norton Mobile Security og Lookout Mobile Security.
Mange av disse tjenestene kan også spore mobilen din ved hjelp av mobilnettriangulering og GPS, slik at du kan finne ut nøyaktig hvor telefonen din er.
4 - Forsikring
Både operatører og butikker fører egne forsikringsløsninger. Disse dekker ofte tyverier, men kun dersom du har gjort ditt for å unngå det. Ligger telefonen synlig i bilen, får du det som regel ikke dekket. Lar du bagasjen stå uten oppsyn på en flyplass, får du heller ikke dekket en stjålet mobiltelefon gjennom vanlige mobilforsikringer.
Forsikringen fra operatørene koster ofte fra 20 til 30 kroner i måneden, altså rundt 300 kroner i året. Egenandelen er ofte noen hundelapper når du mister telefonen. Dersom telefonen din kostet over fire tusenlapper og forsikringen dekker tyveriet, er det liten tvil om at du vil kunne sette pris på denne sikkerheten.
Forsikringene på butikkene koster ofte fra noen hundrelapper og opp til en tusenlapp, og følger som regel telefonen i et år.
Stort sett er det forsikringsselskapet som vinner på mobilforsikringer, men det kan være en ekstra sikkerhet som gjør at du kan bekymre deg litt mindre for en flunkende ny og svindyr mobiltelefon.
Hva det koster for nytt SIM-kort hos de forskjellige operatørene varierer.
Sjekk hva det koster hos din operatør »
Når mobilen er borte
Sjansen er dessverre liten for at du har tatt forholdsreglene listet opp ovenfor. Da er det enda viktigere at du tar tak i problemet så fort som mulig når du mister telefonen din.
5 - Sperr abonnementet
Det første du må gjøre er å sperre mobilabonnementet ditt. Dersom mobilen din er påslått eller du ikke har PIN-kode på telefonen din, kan abonnementet ditt misbrukes dersom du ikke sperrer det. Dette gjør du ved å ringe operatøren din fra en annen telefon.
Telefonnummeret til din operatør er greit å ha i bakhodet. Vanligvis er telefonnummeret lett å huske. I utlandet er det greit å ha en liste med nyttige telefonnumre nedskrevet et lurt sted, som telefonnumre for å sperre betalingskort og mobilabonnement.
- Telenor:
- I Norge: 09000
- I utlandet: +47 915 09 000
- NetCom:
- I Norge: 05050
- I utlandet: +47 924 05050
Dersom du har satt opp fjernsletting av telefonen, støtter som oftest den samme tjenesten også fjernlåsing av mobilen. Dersom du bruker en slik sikkerhetstjeneste bør du så snart som mulig logge inn der, slik at du får slettet innholdet og låse av telefonen så fort som mulig.
6 - Bytt passord
Dersom du ikke har låst selve telefonen din, og for eksempel bare bruker PIN-kode som sikkerhet, får tyven full tilgang til tjenestene du er innlogget i.
E-postkontoer, lynmeldingskontoen, kontoen hos Google eller Apple og Facebook-kontoen kan enkelt sikres ved å bytte passord slik at tyven ikke kan misbruke din personlige konto hos disse tjenestene.
7 - Sperr telefonen din
Det er enkelt å anmelde en stjålet mobiltelefon for å gjøre telefonen ubrukelig i Norge og en rekke andre land i Europa. Du trenger ikke stå i kø på politistasjonen. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut dette skjemaet på Politiets nettsider.
Her oppgir du IMEI-nummeret, som du blant annet finner på salgspakken, på kjøpskvitteringen så vel som bak batteriet i telefonen og i telefonens programvare (trykk *#06#) dersom du vil skrive ned koden som en forholdsregel.
Tyven får da fortsatt tak i all data på telefonen din, men telefonen nekter å koble seg på mobilnettet og dermed fungerer den ikke som en vanlig mobiltelefon.
I mer organisert mobiltyverivirksomhet klarer man imidlertid å endre IMEI-nummeret før telefonen sendes til et annet land for å brukes. Da er det ikke så mye du kan gjøre.
Enkle grep du blir glad for senere
Dersom du tar enkle forholdsregler og gjør det du kan etter at telefonen er stjålet, reduserer du skadeomfanget når mobilen din blir stjålet betraktelig. Å sette opp enkel passordbeskyttelse forhindrer misbruk og gjør livet litt kjipere for tyven. Å ta sikkerhetskopi gjør liver litt enklere for deg når du skaffer deg en ny mobiltelefon. Fjernsletting sørger for at ingen har noen som helst mulighet til å lese eventuell sensitiv informasjon du har på mobilen din.
Med tanke på at en fjerdedel av Norges befolkning opplever å miste eller blir frastjålet mobilen sin, bør du kanskje ta deg litt tid til å sikre mobilen din.