Tek.no

Nyhet

– Vi skal levere renere maskiner med Windows 10

Lenovo legger seg langflate og lover bot og bedring etter «Superfish»-skandalen.

Shutterstock/ Sergey Nivens, Lenovo

For et par uker siden ble det avslørt av PC-produsenten Lenovo i lengre tid har levert datamaskiner med skadevare fiks ferdig installert fra fabrikken. Selskapet rykket raskt ut for å stagge sinnet som oppstod etter at nyheten ble kjent og lovet at de ville stoppe å levere maskiner med det såkalte Superfish-tillegget, som altså kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko for brukerne.

Skal skjerpe seg

Lenovo installerte skadevare på maskinene sine, nå har de rensket opp og lover bedring. Foto: Shutterstock/Lenovo

I kjølvannet at skadevareskandalen har nå Lenovo lovet bot og bedring. Selskapet har stanset skadevaren på eksisterende maskiner og i en offisiell uttalelse proklamerer de at de skal skjerpe seg fremover.

Som plaster på såret får alle Lenovo-kunder med en maskin som var berørt av Superfish-tillegget seks måneder gratis McAfee antivirus – som ironisk nok mange ser på som nettopp skadevare, og som heller ikke stoppet Superfish-tillegget i første omgang.

Lover rene(re) maskiner

Det mer spennende løftet Lenovo gir til alle sine kunder i lys av de siste ukenes hendelser er imidlertid dette:

– Vi vil redusere mengden forhåndsinstallerte programmer. Vårt mål er å bli ledende i å tilby renere og tryggere maskiner, heter det fra selskapet.

Videre utdypes det:

– Vi starter prosessen umiddelbart, og innen Windows 10 er lansert skal Windows-maskinene våre kun inneholde Windows-systemet samt programvare som er viktig for maskinens funksjoner, være seg sikkerhetsfunksjoner, kamerafunksjoner eller våre egne Lenovo-programmer.

Derfor var Superfish farlig »

Lenovo mener tiltakene vil eliminere skadevare og såkalt «bloatware» fra deres maskiner, og selv om noen nok fortsatt vil ty til en ren Windows-installasjon – blant annet for å slippe unna antivirus som stadig tigger om abonnementsfornyelse eller legger seg opp i hva du gjør på Internett – er det definitivt lov å håpe på at maskinene deres vil oppleves renere og gi bedre brukeropplevelse i fremtiden.

Lenovo tar imidlertid forbehold om at de i enkelte land fortsatt vil inkludere annen programvare som «er forventet av kundene» – hva de nå enn mener med dette.

En unnskyldning var ikke godt nok:
Går til sak mot Lenovo for spredning av skadevare »

(Kilde: Lenovo)

Les også
– Internett kan kollapse innen åtte år
Les også
Slik skal Win10-appene virke på tvers
Les også
Nå saksøkes Lenovo for spionvare-skandalen
Les også
Lenovo snur etter skadevareskandale
Les også
Lenovo har levert PC-er med adware
annonse

Les også