Til hovedinnhold

I år skal Apple komme med en helt ny Mac

Apple dropper både vanlige USB-innganger og ladekontakten «MagSafe».

9to5mac.com/Shutterstock

Det har lenge gått rykter om at Apple skulle lansere en 12-tommers MacBook Air. Allerede i mai 2014 var det ventet at Apple skulle lansere den på sin «Apples Worldwide Developers Conference», men det endte med at den glimret med sitt fravær. I juli kunne vi melde at nettstedet Digitimes hadde fått bekreftet fra kontakter i Apples «forsyningskjede» at 12-tommeren ville gå i masseproduksjon samme høst.

Nå melder nettstedet 9to5Mac at de har fått bekreftet ryktene fra «kilder i Apple» som har brukt interne prototyper av maskinen. Nettstedet skal ha fått detaljert informasjon, som de har brukt til å lage egne illustrasjonsbilder av hvordan maskinen kan komme til se ut. Ingen av ryktene er offisielt bekreftet av Apple, 12-tommeren er fortsatt ikke annonsert, men Mark Gurman fra 9to5Mac har pleid å treffe godt når han rapporterer.

Dropper den «vanlige» USB-A standarden til fordel for den nye, mindre USB-C. (Illustrasjon: Michael Steeber/9to5mac.com)

Dagens MacBook Air kommer med både «vanlig» USB-A, Thunderbolt (et grensesnitt fra Apple for tilkobling av blant annet skjermer), Apples standard ladekontakt MagSafe og integrert minnekortleser. Ut fra opplysningene 9to5Mac har fått dropper Apple alt dette fra 12-tommeren, og det som sitter igjen er én enkelt USB-C-kontakt – en kontakt på størrelse med Micro-USB, men med støtte for USB 3.1. Dette er for å redusere størrelsen på maskinen, og gi plass til en større, men tynnere skjem. Det kan virke overraskende at Apple dropper sin egen Thunderbolt-kontakt, men USB-C kan levere 10 ganger så mye strøm som Thunderbolt, dermed trenger du ikke en egen inngang til laderen. Det skal også være mulig å drive skjermer via denne USB-kontakten. Noe som igjen gjør at Apple kan redusere størrelsen på maskinen ytterligere.

For å kompensere for at maskinen kun har én tilkoblingskontakt, gjetter Gurman fra 9to5Mac at Apple kommer til å lansere en «tilkoblings-HUB» sammen med MacBook-en, som du kan ta med deg når du trenger å koble til flere ting samtidig.

Les også: Nå er den nye USB-kontakten klar»

Fra venstre: Dagens MacBook Air 11", illustrasjon av MacBook Air 12" og dagens MacBook Air 13". (Illustrasjon: Michael Steeber/9to5mac.com)
Keyboardet skal være noe smalere enn tidligere. (Illustrasjon: Michael Steeber/ 9to5mac.com)

Ut fra bildene ser det ut til at selv om skjermstørrelsen ligger midt mellom dagens modeller, kommer den nye MacBook Air-modellen til å være mye nærmere 11-tommeren enn 13-tommeren. Litt smalere, og litt høyere, og kanten rundt skjermen er tydelig mindre.

Over tastaturet er det fire høyttalere som også fungerer som ventilasjon for å kjøle ned MacBook-en. For å redusere størrelsen og øke «bærbarheten» skal også tastaturet være noe mindre enn de tidligere utgavene.

Maskinen er ikke annonsert og har fortsatt ingen lanseringsdato, Apple har ikke offesielt bekreftet ryktene, men Gurman gjetter at MacBook-en kommer til å være tilgjengelig om et halvt års tid («mid-2015»).

Se flere bilder hos 9to5Mac.com.

Apple er ikke de eneste som lager små maskiner: Asus' nye bærbare er syltynn og lydløs»

annonse