Til hovedinnhold

Nå er den nye USB-kontakten klar

Aldri mer skal du trenge å rote med kontakten for å få den inn.

De siste månedene har gjengen som står for utviklingen av den meget populære USB-kontakten, lovet at det kommer en helt ny versjon som er både mindre og mer hendig i bruk. Den nye versjonen av kontakten skal blant annet kunne snus begge veier, slik at det er lettere å plugge den inn.

Nå er denne kontakten endelig blitt lansert.

– Interessen for den nye USB-kontakten har ikke bare vært global, men også på tvers av bransjer. Representanter for PC-, mobil-, bil- og tingenes Internett-bransjen har presset på dørene våre i påvente av den nye standarden, sier Brad Sauders, styreformann i USB 3.0 Promoters Group, i en pressemelding.

At kontakten er lansert betyr at verdens produsenter nå kan ta den i bruk. Det betyr i sin tur at om du kjøper en ny PC eller tilbehør til denne utover høsten og nyåret, så kan det være en helt ny kontakt innabords.

Går begge veier

Foto: USB Promoters Group

Den nye pluggen kommer i tillegg til dagens USB 3.0-kontakter, og får typenavnet C. C-pluggen kan minne om dagens micro-USB, men den blir både mindre og tynnere. Dermed vil den passe som hånd i hanske i et marked der både PC-ene og mobiltelefonene blir stadig tynnere.

USB 3.1 med C-plugg har mange fordeler. Den største nyvinningen er nok at kontakten ikke lenger har en overside og en underside. Kontakten virker like godt uansett hvilken vei du setter den inn, noe som betyr mindre knoting hver gang du skal koble en USB-enhet til utstyret ditt.

Akkurat denne egenskapen er ettertraktet, og minner på mange måter litt om Apples Lightning-kontakt. Som en siste bonus kommer kablene til å være like i begge ender. Dermed slipper du å finne frem til en annen kontakt når du for eksempel skal koble telefonen eller kameraet ditt til datamaskinen i stedet for en ekstern harddisk.

Kan lade PC-en din

Foto: USB Promoters Group

Selve kontakten er ikke bakoverkompatibel med de tidligere kontaktene, men det er mulig å lage adaptere.

Selve kontakten er nemlig egentlig to USB 3.1 SuperSpeed-kontakter smurt sammen. Setter du kablene inn den ene veien vil den øverste rekken med pinner bli benyttet, og snur du kablene tas den nederste rekka i bruk.

Den nye kontakten tar også med seg de nye strømspesifikasjonene til USB-standarden, som vi fikk demonstrert på CES-messen tidligere i år. Dette er en viktig funksjon, da USB-kontakten alene blir i stand til å transportere hele 100 watt – opp fra bare 5 watt tidligere. Dette gjør det faktisk mulig å bruke USB-kabelen til lading av større enheter, som bærbare PC-er – eller for å drive større skjermer.

Det finnes seks milliarder USB-enheter på kloden:
Slik tok Intel-standarden rotta på Apple » (Ekstra)

(Kilde: Pressemelding)

annonse