Her er Afghanistans eneste Apple-butikk

iPhone er statussymbol i det krigsherjede landet.

Skal du være kul i Kabul, må du ha en iPhone. Og hvor skaffer du deg en iDings fra Apple? På en Apple-butikk, selvsagt. Det er bare én liten hake: Apple vet ikke at butikken finnes, eller så bryr de seg rett og slett ikke.

Den fotoglade afghaneren Massoud Hossaini la nylig ut et bilde av den høyst uoffisielle butikken på sin Instagram-konto. Deretter tok nettsiden Quartz kontakt med innehaveren av butikken, som er plassert inne på Afghanistans største kjøpesenter, i det fancy Shāre Naw-distriktet.

Fikk ikke svar fra Apple

«Apple Store Afghanistan» er riktig nok ikke den eneste av sitt slag her i verden. Kina er for eksempel notoriske når det gjelder falske Apple-butikker, men Afghanistans sidestykke toner det hele litt ned.

Innehaver Mohammed Nasery påstår overfor Quartz at han tok bilder av butikken da den åpnet i august 2010 og sendte dem til Apple. Han fikk aldri svar.

Dermed holder butikken åpent, og selger blant annet Apples ferskeste telefon, iPhone 5. 16 GB-versjonen går for cirka 4100 kroner, om lag 300 kroner mer enn i USA. For et av verdens fattigste land betyr dette at kun de mest vellykkede kan utsmykke seg med en iPhone.

Likevel selger butikken fem – seks iPhoner daglig, samt et par bærbare datamaskiner. Mesteparten selges til unge afghanere, som jobber for private firmaer.

Vurderer ekspansjon

Mohammed Nasery importerer telefonene fra Dubai, og med grupperabatt blir fortjenesten på mellom 60 og 300 kroner for de ulike produktene.

Forretningene går med andre ord temmelig bra, og Nasery vurderer derfor å ekspandere. Et reparasjonssenter skal være underveis, og Nasery er visstnok på utkikk etter lokaler til butikk nummer to i Kabul.

Etterspørselen er høy i Afghanistan, men tilbudet er foreløpig skralt. En tidligere ansatt hos Apple Store Afghanistan, Esmatullah Rahimi, forteller at det er trendy å eie en iPhone eller iPad til bloggen Social Identity Theory.

– Hvis du ser en kvinne bruker en iPhone, vet du at hun har penger og at hun vil at folk skal legge merke til henne, selv om hun bærer en hijab. Du ser ikke to ganger hvis hun bruker Nokia, ikke sant?

Vil du se flere fascinerende bilder fra dagliglivet i Afghanistan, kan du sjekke ut Massoud Hossainis Instagram-konto.

Her er en smarttelefon som neppe blir solgt på denne butikken:
Denne iPhonen koster 90 millioner kroner »

(Kilder: Quartz via New Launches)

Les også
Denne iPhonen koster 90 millioner kroner
Les også
Møt mannen med to iPhone-kontrollerte hender
Les også
Dårlig batteritid etter iPhone-oppdatering?
Les også
Afghanistans internett lages av søppel
annonse