Nvidia har sluppet en ny mobil superprosessor – Tegra X1

Pakket med kraft for mobiler og nettbrett.

Nvidias energiske toppsjef og med-grunnlegger Jen-Hsun Huang gikk nettopp av scenen i Las Vegas, der han annonserte selskapets helt nye mobilprosessor: Tegra X1.

– Denne knøttlille tingen er en mobil superprosessor, sa Huang.

Vi kan godt skjønne at han vil klassifisere den som noe så kraftig. Tegra X1 får tilsynelatende brutalt mye krutt tilgjengelig, med hele 256 prosessorkjerner basert på Maxwell-arkitekturen – som vi allerede kjenner godt fra PC-verdenen. Kraften munner ut i en drøy teraflop, noe som betyr at du blant annet kan håndtere en videostrøm med 4K-oppløsning og hele 60 bilder i sekundet.

For å sette dette i perspektiv: I 2000 kom den første superdatamaskinen med like mye kraft som Nvidias nye mobilprosessor, men den superdatamaskinen trengte et helt lagerbygg i plass og over én million watt med strøm.

Mye kraft under panseret

Foto: Nvidia

Vi har allerede sett hvor mye det kunne komme ut av forgjengeren til dagens lansering, da vi fikk testet spillnettbrettet Nvidia Shield med Tegra K1-prosessoren. I august konkluderte vi at denne kraften rett og slett filleristet konkurrentene, så det blir spennende å se hvordan det går med Tegra X1.

K1 hadde 192 prosessorkjerner, mot 256 i nykommeren – noe som er en betydelig oppgradering.

Med Maxwell-arkitekturen på plass betyr dette at X1 ser ut som noe i retning GeForce 830M, et skjermkort ment for middels kraftige bærbare PC-er. Men i motsetning til skjermkortene vi finner i både stasjonære og de fleste bærbare PC-er, kommer Tegra X1 også lastet med en 64-bits ARM-prosessor med åtte kjerner for å ta unna den mer tradisjonelle prosesseringen i en mobil enhet.

Siden Tegra X1 er basert på Maxwell-arkitekturen, kan vi også forvente at den blir særs energieffektiv.

Utover dette avslørte ikke Nvidia så alt for mye om de tekniske egenskapene, men det ser i bunn og grunn ut til at dette blir et fullverdig skjermkort med alle fordelene det innebærer, pakket inn i et skall som lar den brukes som en hovedprosessor.

Stort fokus på biler

Under presentasjonen demonstrerte Nvidia mulighetene prosessoren byr på, blant annet med Epics Elemental. Det var riktig nok bare en demonstrasjon, med opplevelsen fra Nvidia Shield friskt i minnet virket både grafikken og ytelsen imponerende.

Nøyaktig når Tegra X1 kommer på markedet er ikke kjent, men vi husker at det tok en stund før Tegra K1 fant veien til forbrukerprodukter i fjor. Når prosessoren først kom på markedet fant den veien inn i nettbrett, som Shield og Google Nexus 9, samt flere Chromebook-maskiner fra Acer og HP. Vi regner med at X1 finner veien inn i lignende produkter i 2015-varianter etterhvert.

Det Nvidia imidlertid viet grusomt mye tid til under presentasjonen i Las Vegas, var hvordan Tegra X1 skal brukes i biler. Med all kraften den byr på skal den passe ypperlig i selvkjørende eller kjøreassisterte biler, så Nvidia har laget to X1-baserte datamaskiner for biler: Drive CX og Drive PX. Vi kommer tilbake med mer informasjon om disse i en egen artikkel.

I mellomtiden bør du få med deg testen av Nvidia Shield:
Dette nettbrettet fillerister alle konkurrentene »

Les også
Snart kan Nvidias kraft-nettbrett komme i enda kraftigere utgave
Les også
– Fremtidens biler vil bli like avanserte som superdatamaskiner
Les også
Snart kan du spille uten riving og hakking på laptop-en også
Les også
Nvidia vil være sjefen i fremtidens selvkjørende biler
annonse