TestNvidia Shield Tablet

Dette nettbrettet fillerister alle konkurrentene

Vi har nesten vanskelig for å tro at dette er Nvidias første nettbrett.

Design, skjerm og menyer

Nvidia har aldri tidligere laget nettbrett, og foruten den håndholdte spillmaskinen Shield (Ekstra) har de faktisk ikke bygd et eneste produkt myntet direkte på forbrukere. I stedet har de sagt seg fornøyde med å lage grafikkbrikker til skjermkort.

Det endret seg plutselig for litt siden, da de lanserte Nvidia Shield Tablet. Ikke la deg lure: Selv om Nvidia markedsfører det som en spillmaskin som skal danke ut produkter som Sonys Playstation Vita, er det i høyeste grad også et Android-nettbrett.

Forskjellen ligger i innmaten, og i en del ekstra funksjoner som Nvidia har bygd inn. Nye Shield Tablet har nemlig krefter som få, om noen, andre nettbrett kan konkurrere med; og dessuten støtte for å strømme PC-spill fra datamaskinen din til hvor enn du måtte være.

Finn laveste pris på Nvidia Shield Tablet med kun Wi-Fi »
Finn laveste pris på Nvidia Shield Tablet med 4G også »

Ren design rundt lekker skjerm

Utvendig er det ikke mye som røper at det er snakk om en real muskelbunt. Nvidia Shield Tablet er riktig nok litt tykkere enn mange andre moderne nettbrett, men i dette tilfellet bidrar det mest bare til et mer solid helhetsinntrykk. Ned langs hver kortside av enheten strekker det seg en tynn perforert stripe, som røper at vi har et par frontmonterte høyttalere. Basslyden skal ivaretas med et par egne hull langs kantene, men vi kan ikke si vi merker stort til forskjell i lyden når vi dekker til disse.

Ergonomisk sett fungerer det i alle fall også bra, og selv om du skulle ha litt små hender vil den fine, lett gummierte overflaten på baksiden sikre at du får holdt det behagelig i en hånd. Noen i redaksjonen syntes kantene ble litt vel skarpe, men det er nok mest av alt en smakssak. Hvis du bruker omslaget Shield Tablet Cover sammen med dette nettbrettet kan det kanskje bli litt mer klønete å holde i, men en slik kombinert fot og skjermbeskytter er nok likevel best å skaffe seg med det samme.

Det er i alle fall ikke vanskelig å holde Nvidia Shield Tablet.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Når det gjelder selve skjermen er ikke den fullt så høyoppløst som vi har sett på mange andre nettbrett i det siste, men til åtte tommer er oppløsningen på 1920 x 1200 piksler likevel helt kurant. Bilder og grafikk blir forholdsvis skarpe, og særlig kontrast og sortnivå fremstår som milevis bedre enn på den mer høyoppløste Samsung Galaxy Tab Pro 8.4.

Lyd, mini-HDMI og micro-USB er de eneste kontaktene på nettbrettet; som du finner på den ene kortsiden ved siden av et basshull. Her er de alltid tilgjengelige, selv når foten er slått ut.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Lysstyrken skorter det imidlertid litt på, for skjermen kan fremstå som litt mørkere enn konkurrentenes. Det ser også ut til at dette påvirker fargegjengivelsen, for særlig røde partier i bilder fremstår som litt blasse. Kombinert med en svært glanset overflate på skjermen vil du neppe få full glede av Nvidia Shield Tablet utendørs på høylys dag – men til innendørs bruk holder den så absolutt i lange baner.

Det er likevel ikke til å stikke under en stol at dette er et litt stort nettbrett til å bare ha en åtte tommer stor skjerm. Rundt selve skjermen er det nemlig en ganske tykk sort ramme, men dette trenger faktisk ikke bare være negativt. Hvis du skal holde nettbrettet i to hender gjør nemlig denne kanten det vanskeligere å komme borti noe berøringssensitivt ved et uhell.

Enorme krefter i bunn

Nvidia spøkte ikke da de fortalte at Shield Tablet kunne kjøre 3D-grafikk bedre enn det meste.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Selv med et attraktivt ytre er det innmaten som virkelig gjør Nvidia Shield Tablet til et forlokkende nettbrett. Hjertet i enheten er nemlig den råsterke Nvidia Tegra K1-prosessoren, som trekker på Nvidias kunnskap om å lage kraftige grafikkprosessorer til PC-er. Med hele 192 CUDA-grafikkjerner ombord, så vel som fire vanlige ARM-kjerner, er det nok få programmer som i dag vil være særlig utfordrende for nettbrettet.

Noen vil kanskje rynke litt på nesen over at det bare kommer med 2 GB arbeidsminne, nå som flere flaggskipmodeller har begynt å komme med 3 GB, og Nvidia kunne nok ha inkludert en gigabyte eller to ekstra. Samtidig skal det sies at det i dag ikke er mange Android-apper som krever stort mer enn dette, så i praksis spiller det veldig liten rolle.

Hva lagringsplass angår kommer Wi-Fi-versjonen som vi tester i dag med 16 GB fra fabrikken, mens LTE-versjonen kan skilte med 32 GB – og dette er også den eneste forskjellen på de to variantene, ved siden av at sistnevnte altså kan koble seg på mobilnettet. Operativsystemet tar imidlertid opp omtrent 4 GB, så støtten for et MicroSD-kort på inntil 128 GB er ganske kjærkommen.

Herlig spartansk grensesnitt

Hjem-skjermen er deilig spartansk.

Når vi starter opp vår Nvidia Shield Tablet for første gang, er det til en installasjonsveiviser som er noe av det kjappeste og enkleste vi har sett. Det tar oss faktisk kortere tid å være inne i menyene på nettbrettet, enn det tok oss første gang vi prøvde å finne ut hvordan man fikk et nettbrett-omslag til å stå oppreist.

Menyene er dessuten forfriskende enkle og minimalistiske. Nvidia har valgt å bruke de vanlige Android-menyene rett fra Google, men samtidig har de ikke falt for fristelsen til å stappe nettbrettet fullt av sine egne apper.

Når du tar ut pennen dukker denne dialogboksen opp.

På hjem-skjermen har du i stedet bare fire ting du kan trykke på, utenfor hurtigstartlinjen og Google-søket. En kategoriboks for Google som gir deg rask tilgang på alle de vanlige Google-tjenestene, og en kategoriboks for Nvidia inneholder fire små apper, som flankeres av Google Play og filmbutikken Google Play Movies & TV.

Her er det altså ingen WatchON, FaceTime eller S Health som roter ting til fra første oppstart. Nvidia har åpenbart troen på at brukerne deres selv vet hva slags apper de har mest bruk for. Samtidig er grensesnittet svært raskt og responsivt – uansett hvilken vei det sveipes reagerer nettbrettet lynraskt.

Den medfølgende kapasitive pekepennen, Nvidia DirectStylus 2, er også en ren oppvisning i god responsivitet. Den er både raskt og presis, og når du trekker den ut av nettbrettet åpner det seg øyeblikkelig en liten dialogboks med programmer som det er naturlig at du nå har tenkt å benytte.