Til hovedinnhold

Her bryter den japanske elbilen en magisk grense

Skjermdump fra YouTube
Ole Henrik Johansen

Det japanske produsenten Aspark har nå skrevet seg inn i historiebøkene med sin nye Owl Electric Hypercar. Bilen som ble presentert under fjorårets bilshow i Frankfurt, har nemlig sneket seg under to sekunder fra 0 til 100 kilometer i timen. Blant annet bilnettstedet Jalopnik har skrevet om hendelsen.

Det betyr at denne bilen angivelig er den første gategodkjente bilen som klarer dette. Og slår med det Tesla sin kommende Roadster, som på papiret også skal kunne snike seg under to-sekunders barrieren. Dette er imidlertid bare estimert, og ikke noe Tesla har bevist.

fra 0 til 100 kilometer i timen på 1,921 sekunder

Owl Electric Hypercar klarte å komme opp i en hastighet på 100 kilometer i timen på imponerende 1,921 sekunder, ifølge selskapet selv. Riktignok bruker bilen racing-dekk for å sikre nok grep, samtidig som de blir varmet opp ved hjelp av en såkalt burnout. Vi får imidlertid ikke se noe videoklipp av selve speedometeret under forsøket, og heller ingen stoppeklokke, så rekorden bør ikke regnes som helt garantert ennå.

Selskapet hevder at det vil være fullt mulig å gjøre den samme tiden med gategodkjente dekk, men at de fortsatt trenger litt tid får å finstille prototypen. Denne er forøvrig laget i karbon, noe du ser klart og tydelig på videoen.

Du kan også se at rekorden blir brutt på en asfaltert plass med både dumper i veien og meget begrenset plass til å stoppe. En mildt sagt uvanlig plass å teste ut en rekordakselerasjon.

Rekorden blir satt omtrent ett minutt inn i videoen over.

Lettvekter

Siden selskapet har brukt mye karbon i karosseriet, betyr det at vekten på bilen ligger på rundt 860 kilogram. I tillegg til at bilen er meget lett for å en elbil å være, har den fortsatt nok med krutt på lager.

Ifølge produsenten skal bilen ha omlag 430 hestekrefter å tilby, samt at dreiemomentet er oppgitt til 763 newtonmeter.

Går du med tanker om å kjøpe deg et eksemplar av denne bilen, så vil Aspark Owl snart flyttes til produksjon, hvor det skal lages 50 eksemplarer av bilen. Prisen på herligheten er oppgitt til 4,4 millioner dollar, eller nærmere 34 millioner kroner. Rekkevidde er ikke oppgitt.

Fikk du med deg at Elon Musk skøyt sin en Tesla ut i verdensrommet?
Her ser du video av hendelsen »

(Kilde: YouTube, Jalopnik)

annonse