Tek.no

Nyhet

Her er Tesla Semi Truck

Et høyteknologisk monster.

Tesla
17 Nov 2017 08:50

Tesla gjorde definitivt skamme på analytikerne som hadde gjettet at deres nye trekkvogn ville få en rekkevidde på 320-480 kilometer da de lanserte i morgentimene i dag.

Den skal nemlig klare rundt 800 kilometer på en lading, selv med maksimal last og på motorveien. Tesla Semi kommer også i en utgave med mindre batteri som skal holde cirka 480 kilometer, så det høyeste anslaget ser altså ut til å stemme.

Bilde: Tesla

Megacharger for raskere lading

Musk varslet også nye og enda kraftigere ladere kalt Megacharger, som skal kunne lade Tesla Semi til 80 prosent kapasitet på 30 minutter. Disse skal plasseres med strategiske mellomrom over hele verden, og vil i hovedsak være drevet på solkraft.

Vogna skal gjøre 0-100 på rundt fem sekunder, og tallet er tjue sekunder med 36 tonn last. Den har fire motorer hentet fra Tesla Model 3, og skal kunne gjøre 105 kilometer i timen selv opp en fem graders stigning.

Bilde: Tesla

Som andre elbiler har ikke Tesla Semi gir, og Tesla hevder også at regenerativ bremsing skal gi nærmest "uendelig" liv på bremsene.

Elon Musk viste frem to nye modeller i dag: En helt ny Roadster og Tesla Semi Truck. Bilde: VERONIQUE DUPONT

Tesla anslår selv driftskostnadene til å ligge på 1,26 dollar per mile, mot 1,51 dollar per mile for dieselvogner. Tesla hevder selv at vogna skal kunne betale seg selv tilbake i løpet av to år.

Mye maskinvare

Bilen har også Enhanced Autopilot-funksjoner som automatisk nødbrems, filholder og kollisjonsvarsel forover.

Bilde: Tesla

Litt spesielt er det også at den i utgangspunktet kun har ett sete foran, og det setet er plassert midt i kabinen, omkranset av ikke mindre enn to store skjermer. Et ekstra nedfellbart sete finnes like bak.

Siden dette er en dagvogn har den heller ingen soveavdeling, men Tesla sier det er lett å gjøre både vogna og det underliggende batteriet lenger.

Tesla tar imot reservasjoner sammen med et depositum på 5000 dollar, og produksjonen er planlagt å starte i 2019.

Endelig pris er foreløpig ikke kjent.

Tesla overrasket:
Viste frem en helt ekstrem ny versjon av Tesla Roadster »

Bilde: Tesla
Les også
Her bryter den japanske elbilen en magisk grense
Les også
Elon Musk sier at Model 3-eiere snart skal kunne kontrollere «alt» i bilen med stemmen
Les også
Tesla har laget en snerten batteripakke til mobilen
annonse

Les også