Til hovedinnhold

Lett å avlytte mobilsvar

Mobilpostboksen din er slett ikke sikker. Flere mobiltjenester lar deg få urettmessig tilgang til andres talepostkasser, skriver Aftenposten.
Ved hjelp av tjenester som forfalsker avsendernummeret ditt, kan andre enkelt få tilgang på mobilsvarmeldinger til kunder hos Chess, NetCom, Network Norway og Ventelo.
Å ringe fra en annens telefonnummer er ikke spesielt vanskelig, og kan gjøres med vanlig programvare. Slik utføres nummerforfalskningen.

Christian Aune Thomassen, utviklingsansvarlig i mobilteknologiselskapet WTW, oppdaget smutthullet.
–Vi fikk nærmest hakeslipp da vi fant ut hvor enkelt det var å få tilgang til kollegaers mobilsvarere ved kun å endre avsendernummeret, sier han til avisen.
Konstituert direktør i Datatilsynet, Ove Skåra, synes det er skremmende at det kan være så enkelt å avlytte andres mobilsvarere.
– Her snakker vi om opplysninger av til dels svært privat og fortrolig karakter, og det er uholdbart for eksempelvis advokater, politikere eller helsearbeidere å kommunisere på mobilsvar om man ikke kan stole på at mobiloperatøren leverer en avlyttingssikker tjeneste, sier Skåra.
Telenor- og Tele2-kunder ser ikke ut til å være rammet av blemmen. Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i NetCom sier de har vært klar over problematikken og de nå jobber med å sperre tilgangen til de aktuelle telefonnumrene.
Slik sletter du mobilsvar-meldingene dine.

Mer om
annonse