Tek.no

Nyhet

Denne avlytter mobilsamtalene dine

29 Jan 2011 08:38Først publisert 3 Aug 2010 06:00
annonse

En sikkerhetsforsker demonstrerte i forrige uke hvordan en enkel antennekonstruksjon kan gjøre det mulig å plukke opp mobilsamtaler som gjøres i nærheten, melder Wired.

Det hjemmelagde systemet, utviklet av Chris Paget, koster ikke mer enn 9000 kr å sette sammen. Profesjonelle avlyttingssystemer som brukes av politi og sikkerhetsstyrker koster til sammenligning flere millioner kroner.

Trikset er enkelt – systemet presenterer seg som en basestasjon slik at mobiltelefoner i nærheten automatisk vil koble seg på.

– Bare du klarer å produsere et sterkt nok signal, eier du i praksis [mobiltelefonene] til de som befinner seg rundt deg, sier Paget til Wired.

Når noen ringer med mobilen vil den falske basestasjonen ta opp samtalen og deretter videresende den til rett mottaker over en Voice-Over-IP-forbindelse (VoIP). Samtalene blir lagret som lydfiler på en USB-minnepenn sammen med telefonnummer og klokkeslett.

annonse

Kryptering hjelper ikke
Det hjelper ikke å kryptere samtalene innenfor GSM-standarden, ettersom den falske basestasjonen simpelten kan be telefonen om å slå over til ukryptert overføring. I utgangspunktet skulle brukeren bli varslet av telefonen om at krypteringen er skrudd av, men det er ifølge Paget en funksjon mobilprodusentene bevisst har valgt å skru av.

Prøver noen å ringe til en overvåket telefon vil de komme til mobilsvar.

Trikset ble demonstrert i GSM-nettet, og vil i utgangspunktet ikke fungere på 3G-telefoner, som bruker en sikrere standard. Ifølge Paget kan man imidlertid bruke en støysender til å tvinge 3G-telefoner i området til å skru seg over til GSM-nettet.

Så hvordan kan du sikre deg mot avlytting? Ifølge Paget selv må man enten skru av GSM på telefonen eller bruke et system med ekstra lag av kryptering, for eksempel Blackberry.

Les også
BlackBerrys siste perle klar for Norge
Les også
Denne mobiltelefonen forbys
Les også
Lett å avlytte mobilsvar
Les også
Ble mobilovervåket av kjæresten
annonse

Les også