Nyhet

Obama vant gjennom SMS

Barack Obama er populær blant unge - noe takket være SMS. (Foto: Obama.com)

Da senator Barack Obama i natt norsk tid kunne erkjenne valgseier Chicago, kan det blant annet skyldes en storsatsning på tekstmeldinger for å få unge til å stemme. Som første kandidat i historien har nemlig Obama brukt denne funksjonen aktivt i sitt valgkampapparat for å nå yngre velgere.

Engasjerer gjennom nye medier

Denne velgergruppen har igjen gitt rekorddeltagelse i det amerikanske presidentvalget, der valgdeltagelsen ofte ligger på knappe 50 prosent. Trolig har flere latt seg engasjere gjennom nye kanaler for valgkamp, som Youtube, tekstmeldinger og blogger.

Obama har i løpet av sin 22 måneder lange kampanje samlet millioner av mobilnumre til unge velgere, som senere er blitt kontaktet, fulgt opp og oppfordret til å stemme i valget. Selv om tallene for valgdeltagelse og demografi er klare, mener analytikere allerede nå at han på den måten har sikret seg velgere som ellers ikke ville dukket opp i valglokalet.

Utradisjonelt virkemiddel

Sammenligning med valget i 2004 viser dette i klartekst ved at dengang kun 45 prosent av de stemmeberettigede under 30 år valgte å stemme. Valget den gang ga nåværende president George W. Bush fire nye år i sjefsstolen, i et valg der under 16 prosent av velgerne var under 30 år.

I motsetning til europeere bruker få amerikanere tekstmeldinger til daglig, og SMS er i så måte et utradisjonelt virkemiddel i en amerikansk valgkamp. Her hjemme har tekstmeldinger vært et yndet verktøy i mange år, der blant andre SV i Stortingsvalget i 2005 sendte ut meldinger til unge velgere med oppfordring til å stemme.

(Kilder: Børsen.dk)

Les også
Vil overvåke deg
Les også
– McCain oppfant Blackberry
Les også
USA forbyr mobilsnakk på fly
Les også
Snakket i mobilen under landing
annonse