Til hovedinnhold

AMD Bulldozer: forvent 16 kjerner

AMDs Bulldozer-prosessorer kommer til å bruke et ganske så grunnleggende forskjellig design enn det man ser på dagens AMD- og Intel-prosessorer.

Tanken er å sentralisere en del av de funksjonene som sitter på alle kjernene og som i mange tilfeller drar unødvendig mye energi.

  • Istedet for kjerner vil man bruke moduler
  • Heltall (Int) kalkuleres fortsatt pr. kjerne
  • Flyttallskalkulasjon (floating) flyttes til ett sentralt sted som deles mellom alle modulene ("kjernene")
  • Alle "kjerner" har sin egen L1 cache
  • L2 cache er delt
  • L3 cache er delt

Det ser faktisk ut som om ytelsen per kjerne blir noe lavere enn dagens (ryktes 10 prosent), men siden man kan få plass til 16 kjerner på samme plass som en 8-kjerner i dag, kan utfallet bli ganske så annerledes.

Dette er dermed et klart signal til programvareindustrien og samtlige utviklere at fremtiden ligger i utnyttelse av multikjernearkitektur.

Bulldozer-designet legges opp på en slik måte at det skal være enkelt å endre totaliteten i prosessoren ved å plugge inn andre moduler på senere tidspunkt, eks. bytte ut minnekontroller, grafikkontroller eller annet. Dette er selvfølgelig noe som må gjøres i lab, men skal altså være langt enklere enn tidligere.

Det sies at Bulldozer-prosessorene vil være kompatibel med de nye sokkeltypene som AMD lanserer i år (G34 og C32).

Foreløpig er det alt for tidlig til å felle noen som helst dommer over Bulldozer-arkitekturen i konkurranse med Intel, IBM og eventuelt Sun, men det blir definitivt en interessant situasjon når Intel kommer med 8-kjerner, IBM lanserer Power7 på rundt 5 GHz og Oracle forhåpentligvis driver Sparc-arkitekturen videre.

(Kilde: The Register)

annonse