Til hovedinnhold

Ugler i mosen hos Olympus

Skal ha betalt unormalt høyt honorar til rådgiverfirma.

Det ulmer hos Olympus om dagen. Ny sjef, Michael Woodford har varslet om det han anser som uheldig finansiell praksis hos det japanske selskapet.

Hovedpunktet i anklagene fra Woodford er et honorar på drøye 687 millioner dollar, som Olympus skal ha betalt til en finansrådgiver i forbindelse med overtakelsen av selskapet Gyrus i 2008.

Honoraret tilsvarer rundt 35 prosent av den totale kjøpesummen. Det er dramatisk høyere enn standarden for slike honorar, som tilsvarer rundt én prosent av den totale kjøpesummen.

Avskjed på grått papir

Kort tid etter at han ble ansatt som sjef for firmaet, tok Woodford opp det han anså som uheldige finansielle avgjørelser med Olympus-styret i et brev som senere har blitt offentliggjort. Her ber Woodford de styremedlemmene som var involvert i avtalen i 2008 om å gå av.

To uker etter at han inntok sjefsstolen, fikk derimot Woodford selv fyken.

Ifølge Olympus selv var grunnen for dette «store uenigheter med ledelsen om retningen og måten selskapet ble drevet,» skriver Amateurphotographer.co.uk.

Nå har Woodford tatt kontakt med britiske Serious Fraud Office, SFO. Om de velger å etterforske saken får vi vite først om et par uker, da SFO pleier å bruke litt tid på en slik avgjørelse.

Woodford har etter sigende bedt politiet om beskyttelse etter avsløringene.

Olympus på sin side hevder tallene ikke stemmer, og at det skal dreie seg om under halvparten av de 687 millioner dollarene Woodford påstår honoraret besto av. Likevel velger selskapet nå å opprette en egen komité som skal undersøke hva som egentlig har skjedd.

Selskapet vurderer også å gå til søksmål mot Woodford, melder Reuters.

Akam følger saken.

annonse