Leter etter verdens eldste datamaskin

Befinner seg trolig i et skipsvrak i middelhavet.

Et forskerteam ledet av doktor Brendan Foley er nå full gang med å lete etter det som trolig er verdens eldste datamaskin, på bunnen av middelhavet.

For rundt 2200 år siden gikk et skip ned utenfor kysten av den greske øyen Antikythera. Ombord i denne ble det på starten av 1900-tallet funnet det som er antatt å være verdens første analoge datamaskin, den såkalte Antikythera-mekanismen. Denne mekanismen ble mest trolig brukt til å forutsi sol- og måneformørkelser samt andre hendelser i verdensrommet.

Antikythera-mekanismen som ble funnet sist bærer preg av å ha ligget i saltvann i over 2000 år, spesielt ettersom den er laget av kobber og treverk. Selv om den er kraftig redusert har forskerne greid å tidfeste den ganske nøyaktig til å stamme fra omlag år 87 før Kristus.

Mekanismen var i flere deler, og helt komplett har den enda ikke blitt. Det er antatt at den består av rundt 32 tannhjul og diverse plater.

Skal gjennomgå vraket for siste gang

Det Foley og hans team satser på er at det er enda en datamaskin ombord på vraket, som nå skal gjennomsøkes for siste gang. Grunnen til at de tror at det kan være snakk om noe mer er at en av delene på Antikythera-mekanismen bærer preg av å være markant annerledes enn de andre delene, og mest trolig er laget av noen helt andre. I tillegg synes de det skulle være underlig om en gjenstand, som mest trolig var ganske kostbar, skulle være helt alene.

I tillegg til en ekstra datamaskin håper forskerne på at de skal finne noe som kan hjelpe dem til å sette endelig punktum ved hva mekanismen egentlig ble brukt til.

Selv om vi mest trolig snakker om et instrument til å forutsi diverse hendelser i verdensrommet er det fremdeles mulig at den har hatt en annen bruk, for eksempel kan det ha vært et navigasjonsverktøy.

Dermed blir det opp til teamet og lete med lys og lykter etter ulike ledetråder som kan være igjen inne i vraket, eller i umiddelbar nærhet.

Den tidligere museumskuratoren Michael Wright laget i 2008 en rekonstruksjon av hele mekanismen, og en video av det finnes på YouTube.

Det er mange spennende gamle maskiner som finnes. Bli med på tur til Computer History Museum »

(Kilder: Yahoo og Wikipedia)

Les også
Vil Apple og Samsung lykkes med sine smartklokker?
Les også
Apples første datamaskin skal selges for gigantsum
annonse