Tek.no

Nyhet

Facebook blokkerer titusener av apper

Misbrukte personlig data.

Niklas Plikk
23 Sept 2019 08:03

Det er over et år siden det ble avslørt at millioner av brukere hadde blitt rammet av Cambridge Analytica-skandalen hos Facebook. Selskapet lovet at de skulle etterforske andre apper som også samlet inn store mengder brukerdata, og nå har resultatene blitt avslørt.

Facebook sier de suspenderer titusener av apper tilhørende omtrent 400 utviklere, etter å ha gått igjennom millioner av apper på plattformen sin. Det melder blant annet BBC.

Misbrukte brukerdata

Appene skal ha gjort alt fra å ha videredelt brukerdata uten lov, tilgjengeliggjort data uten å beskytte brukernes identitet eller for å ha brutt Facebooks vilkår. Dette skal blant annet ha inkludert appen myPersonality, som ble brukt av Cambridge Analytica.

Facebook sier at ikke alle appene de nå har suspendert har vært en aktiv fare for brukerne. Flere var for eksempel ikke aktive, mens andre ble suspendert fordi Facebook ikke fikk kontakt med de ansvarlige utviklerne.

Fortsetter etterforskningen

Selv om titusener av Facebook-apper nå er suspendert, sier Facebook at de skal fortsette å jakte på apper som misbruker systemet. Selskapet sier de har lært å gjenkjenne mønstre for å finne misbrukerne lettere og at nye og strengere regler vil gjøre det lettere å holde kontroll.

De nye reglene kommer som en følge av et påbud fra USAs handelskommisjon (FTC), som krever at utviklere må fornye godkjenningen sin av Facebooks vilkår hvert eneste år. Dette skal gjøre det lettere for dem å holde kontroll over den enorme mengden apper som finnes på plattformen i dag.

Husker du ikke Cambridge Analytica-skandalen?
Her kan du lese alt om Facebook-skandalen »

annonse

Les også