Nyhet

Ta kontrollen i Windows

Sysinternals er en samling av programmer som kan brukes til å feilsøke Windows. Programmene ble først utviklet av Mark Russinovich og lansert i 1996.

Hele samlingen ble i 2006 kjøpt opp av Microsoft, men det er fortsatt Russinovich som er ansvarlig for videre utvikling av programmene.

Nå har Microsoft lagt ut såkalt "Sysinternals Suite"-pakke med de aller fleste Sysinternals-programmene komprimert i én fil, sammen med hjelpefilene. Programmene må fortsatt kjøres enkeltvis ved å dobbeltklikke på exe-filene.

Sysinternals Suite

Pakken inneholder totalt 62 programmer, blant annet følgende:

  • Autoruns: Gir deg ganske detaljert oversikt over programmer som starter samtidig som Windows starter, og gjør det mulig å deaktivere uønskede programmer. Dermed kan du bidra til å gjøre Windows raskere.
    Dersom du har programmet Process Explorer kjørende samtidig, kan du undersøke et bestemt program nærmere. Høyreklikk på et program i Autoruns og velg Process Explorer...
  • Process Explorer: Gir deg oversikt over prosesser som kjøres i Windows. Med dette programmer kan du sjekke hvilke filer som åpnes når et bestemt program kjøres.
    Programmet kan brukes til å oppdage uønskede prosesser som eventuelt bidrar til å gjøre Windows tregere, eller som gjør skade på en eller annen måte.
    For å få fullt utbytte av programmet kreves det imidlertid en del innsikt og erfaring når det gjelder Windows og de ulike prosessene som kjøres.
  • Process Monitor: Overvåker prosessene i Windows i sanntid, og kan sammenligens med oppgavebehandling som er innebygd i Windows, men dette programmet er mye mer avansert.

Last ned

Sysinternals Suite kan lastes ned fra microsoft.com – du finner også informasjon om programmene på denne siden.

(Kilder: Betanews, Microsoft)

Les også
Søppelfjerner i ny versjon
Les også
Nytteprogrammer for disken
Les også
Dualboot
Les også
Guide: Partisjonering
Les også
Guide: Dropp unødvendige tjenester
Les også
Guide: Windows-prosesser
annonse