Guide

Dualboot

Introduksjon

I denne guiden får du en gjennomgang av hvordan du kan installere to operativsystemer på en og samme PC. Det finnes riktignok flere måter å få til dette på, men her beskriver vi ett konkret alternativ.

Windows og Linux

Vi tar utgangspunkt i tre operativsystemer og gjennomgår alle dualboot-varianter av disse: Windows XP og Vista, og Linux-distribusjonen Ubuntu.

For ordens skyld, guiden er basert på Ubuntu 7.04, og ikke Ubuntu 7.10 som nylig er blitt sluppet. Likevel skal det ikke være noen forskjell mellom de to versjonene i forhold til beskrivelsen i denne guiden.

Vi baserer vår beskrivelse på den norskspråklige versjonen av Ubuntu, men vær klar over oversettelsen av menyer og funksjoner i Ubuntu er ufullstendig. det vil si det forekommer blanding av engelsk og norsk. Se for øvrig vår test av både Vista, Ubuntu 7.04 og Ubuntu 7.10.

Hvorfor dualboot?

Hva er vitsen med å installere to operativsystemer på samme PC? Den viktigste grunnen er at man får tilgang til to systemer på samme PC. Ytelsen blir også mye bedre sammenlignet med bruk av virtualisering.

En av ulempene med dualboot er at to OS bruker mer plass på harddisken enn ett OS, og at systemene ikke starter samtidig.

Et alternativ til dualboot er bruk av virtuelle programmer - les mer om dette i vår guide om virtualisering. Det er også mulig å bruke OS på alternative måter - uten en installasjon på tradisjonell måte. Den største ulempen med virtuelle programmer i forhold til dualboot, er at ytelsen blir kraftig redusert.

VIKTIG: Sørg for å ta sikkerhetskopi av viktige data før du eventuelt setter i gang. Selv om fremgangsmåten i utgangspunktet skal være sikker, kan uhell alltid forekomme. Les vår guide om sikkerhetskopiering i Windows.

Hardware.no fraskriver seg alt ansvar for eventuelle feil som oppstår.