Til hovedinnhold

Plyndrede Apple-telefoner sporer tyvene

Apple Store-butikker i USA har sikkerhetstiltak på plass for den pågående situasjonen.

Apple Store som plyndres; beskjeden som dukker opp på de stjålne telefonene.
Twitter/@onlyfanobtainer/@SamWoodlll/montasje
Torstein Norum Bugge

I kjølvannet av skandalen rundt dødsfallet til George Floyd, som det nå er bekreftet at døde av politiets pågripelse, har det vært massive demonstrasjoner og opptøyer i store deler av USA. Uroen har først og fremst vært knyttet til grupper som ønsker rettferdighet for Floyd, men i forbindelse med opptøyene har også plyndring av butikker vært et vanlig syn.

Apple ser ut til å ha vært forberedt på dette. Selv om også deres butikker har blitt utsatt for innbrudd og plyndring, viser det seg ifølge PhoneArena at Apple har iverksatt ekstra sikkerhetstiltak for å hindre tyveri.

De som stjålet en iPhone fra Apples butikker har nemlig fått seg en ubehagelig overraskelse da de forsøkte å ta telefonen i bruk. Da dukket denne beskjeden opp:

Beskjeden som dukker opp på stjålne telefoner.
Twitter/@onlyfanobtainer

«Vennligst returner til Apple Walnut Street. denne enheten er deaktivert og spores. Lokale myndigheter vil bli varslet.»

Apple har med andre ord «bricket» alle telefonene, og de lar seg ikke aktivere igjen med mindre Apple selv får dem tilbake. Meldingen som dukker opp gir klar beskjed om å returnere telefonen til butikken den ble stjålet fra, og varsler også brukeren om at telefonen spores og at lokale myndigheter vil bli varslet.

Bildet over stammer fra Twitter-brukeren @onlyfanobtainer, som postet et bilde av en stjålet iPhone med meldingen på på Twitter den 31. mai:

Nah son I swear to god I’d be heated 😭😭😭 https://t.co/RoFxHV1lLm

Må stenge Apple-butikker igjen rett etter gjenåpning

Plyndringen har ført til at Apple nå har stengt alle sine butikker, og rensket fremvisningsarealene for alt av elektronikk som kunne finne på å være fristende for tyver. Hittil har Apple Stores i Los Angeles, San Francisco, New York, Washington D.C. og Philadelphia blitt vandalisert og plyndret.

Stengningen kommer rett etter at butikkene ble gjenåpnet, etter å ha vært stengt i flere måneder som følge av koronavirusutbruddet.

Apple-sjef Tim Cook har etter sigende sendt ut et internt notat til alle Apple-ansatte, der han refererer til George Floyds død, den pågående situasjonen og maner om samhold. Han skriver også at «...jeg har hørt fra så mange av dere at dere er redde – redde på samfunnets vegne, redde i dagliglivet (...) og redde for egen sikkerhet. Vi kan ikke ha et samfunn det er verdt å hegne om dersom vi ikke kan garantere frihet fra frykt (...)».

Notatet nevner også at Apple i disse tider donerer til ulike organisasjoner som arbeider for rettferdighet og likebehandling i samfunnet. Hvor lenge Apple vil holde butikkene sine i USA stengt og tomme for produkter vites ikke.

annonse