Tek.no

Nyhet

Ny Mac-oppdatering lar deg begrense hvor mye batteriet lades

Skal ta bedre vare på batterihelsen over tid.

En av Apples MacBook-er av nyere dato.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
27 Mai 2020 18:00

Et kjent (og kanskje ikke så kjært) problem med bærbare datamaskiner er at batteritiden etter et par år begynner å sakke kraftig akterut. En maskin som rett ut av boksen kunne holde i godt over en dag konker kanskje etter en skarve time eller to. Dette ønsker Apple ifølge MacRumors nå å gjøre noe med, for i den nyeste macOS-oppdateringen lanserer de muligheten for å begrense kapasiteten på Mac-batteriet kunstig.

Mer presist vil et nytt valg i menyen «Energy Saver» gi deg muligheten til å huke av en boks for «Battery Health Management», noe som vil stoppe oppladingen av batteriet når den har nådd et «optimalt nivå».

Dette skal tilpasses etter batteriets alder, helse og bruksmønster, og målet er altså å beholde mest mulig kapasitet over lengst mulig tid. Funksjonen blir tilgjengelig dersom du laster ned macOS Catalina 10.15.5, som skal være tilgjengelig fra og med i dag.

Slik ser valget ut i nye macOS.

Kun til nyere MacBooker

En ting som er litt ironisk med oppdateringen er imidlertid at den kun blir tilgjengelig på nyere MacBooker, altså maskiner som fortsatt har god batteritid. Eldre MacBooker som kanskje kunne trengt batterihelseoptimaliseringene mer får altså ikke dra nytte av dette.

Som vi har funnet ut tidligere her på Tek er det heller ikke bare bare å bytte et batteri i en MacBook om batteritiden først skulle være bånn i bøtta. For det første krever det både mye tid, kunnskap og ikke minst utstyr. Og det er ikke noe lettere på nye modeller; heller tvert i mot.

Sammen med batterihelseoppdateringen følger det for øvrig med en hel bråte mindre feilrettinger, blant annet knyttet til innloggingsproblemer, problemer med frontkameraet og problemer knyttet til overføring av store filer.

Les også
Nytt patent fra Apple røper gigantisk pekeplate
annonse

Les også