Til hovedinnhold

Nå blir det slutt for Flash på mobiler

Adobe gir opp og satser heller på HTML 5.

Et internt notat avslører at Adobe skal stoppe utviklingen av Flash Player til mobil-nettlesere. Nå skal satse på HTML 5.

Slutter å utvikle Flash til mobiler

Det er nettstedet ZDNet som skal ha fått tak i det interne notatet, som ble sendt ut av Adobe til utviklerne sine.

I notatet står det at de heller vil fokusere på applikasjoner fremfor å gjøre Flash kompatibel med kommende mobil-nettlesere:

«Vårt fremtidige arbeid med Flash på mobile enheter bestå av å hjelpe Flash-utviklere å pakke inn apps med Adobe AIR, og distribuere de til alle de store app-butikkene.

Vi vil slutte å tilpasse Flash Player for mobile enheter til nye nettlesere, operativsystem eller enhets-konfigurasjoner.

Noen av vår kildekode-rettighetshavere kan velge å jobbe videre og lanserer sine egne implementeringer. Vi vil fortsette å støtte de nåværende Android og PlayBook konfigurasjonene med kritiske feilrettinger og sikkerhetsoppdateringer.»

Dermed er det slutt for Flash for mobiler, og Adobe retter fokuset sitt på andre felt. Hovedsaklig skal dette være mobilapplikasjoner, Flash-innhold på datamaskiner, både i og utenfor nettleseren, samt generell investering i HTML 5.

Steve Jobs fikk det som han ville

Adobe har lenge blitt kritisert for det flere mener er en utdatert teknologi, ikke minst av den tidligere Apple-gründeren Steve Jobs. Jobs mente Flash var en døende teknologi som slukte batteri og førte til ustabile brukeropplevelser.

I 2010 publiserte Jobs et åpent brev til Adobe, hvor han fyrte løs på Adobe og deres Flash-teknologi. Dette ble etterfulgt av et intervju på All Things D-konferansen, hvor han forklarte at Apple så seg lei av at Adobe klaget på Apple til mediene.

Apple har holdt seg unna Flash på alle sine bærbare enheter, og har fått mye kritikk for fraværet. Sakte men sikkert har imidlertid markedet fulgt etter, og mange av nettstedene som i begynnelsen var utilgjengelig på for eksempel iPhone, har nå gått vekk fra Flash til å bruke HTML 5. YouTube var et av de første store nettstedene til å tilby HTML 5-videoer i tillegg Flash-videoer.

(Kilde: ZDNet)

annonse