Til hovedinnhold
NyhetNå kommer gigapikselkameraet

Møt Aware-2: Gigapikselkamera

Tar 3 bilder per minutt i 1000 megapiksler oppløsning

Elektroingeniører ved Duke University i Durham, USA og Universitetet i Arizona har i samarbeid utviklet en prototype av et kamera som har en helt vill oppløsningsevne. Ved å synkronisere 98 små bildebrikker i ett og samme kamera har de klart å gjøre oppløsningsevnen fem ganger høyere enn normalt menneskesyn – og det med en innsynsvinkel på 120 grader horisontalt, noe som tilsvarer ca. 12 mm brennvidde på fullformat.

Men galskapen stopper ikke her: Kameraet har nemlig potensiale til å kunne levere bilder opp til latterlige 50 gigapiksler, eller 50.000 megapiksler om det ikke sa deg så mye. Prosjektet er finansiert av det amerikanske forsvarsdepartementet da de selvsagt er interessert i å bruke det til overvåkning og andre militære formål. Hovedproblemet er å få gjort størrelsen, som nå er på ca 80 x 80 x 50 cm, mye mindre uten å ødelegge for kvaliteten, og det tror gjengen bak vil være mulig allerede om få år. Da vil de elektriske komponentene være så små og effektive at gigapikselkamera til og med kan være tilgjengelig for mannen i gata, skal vi tro dem.

Hver av de enkelte kamerabrikkene fanger informasjonen fra en spesifikk del av bildet og en kraftig prosessor syr deretter alle enkeltbildene sammen. Blenderåpningen er 16 millimeter og med en brennvidde på 70mm tilsvarer det f/3.5. ”Objektivet” er kun en enslig linse for å slippe unna kostnader tilknyttet det å måtte ha spesialtilpasset optikk for hvert enkelt del-kamera.

Inntil videre tar det kun bilder i svart/hvitt, men en fargeversjon med 10 gigapiksler oppløsning er visstnok på trappene.
Les også: Slik blir fremtidens kamerabrikker
For mer avansert lesning om Aware 2, ta en titt her.
Kilde: Duke University

annonse