Nyhet

Slik blir fremtidens kamerabrikker

Ny teknologi gir spennende muligheter.

Teknologien som skjuler seg dypt inni dagens kameraer er på ingen måte av nyere dato, og idéene bak er gamle. For eksempel ble de svært utbredte CCD-brikkene oppfunnet allerede i 1969 av Willard Boyle og George Smith som senere fikk Nobelprisen i fysikk for arbeidet. Både CCD og CMOS er modne teknologier som er perfeksjonert gjennom flere år, men som nå kanskje ikke har så mye mer å gå på. Om vi ser på det siste storslippet av profesjonelle speilreflekskameraer er framgangen fra forrige generasjonen generelt ganske liten i forhold til den utviklingen vi har sett tidligere. Dette reiser to spørsmål: Begynner CCD og CMOS å nå sitt endelige potensiale, og hva kan føre utviklingen videre?

Vi har derfor tatt en titt på noen nye teknologier som alle har potensiale til å kunne ta over for, eller videreutvikle dagens bildebrikker. Siden det ligger mye penger i fotoindustrien, er det selvsagt mange som gjerne vil ha sin bit av kaka - og hevder at akkurat deres nyskapning er revolusjonerende.

InVisage: "Quantum Film"
Selskapet InVisage har utviklet det de har kalt "Quantum Film"; en tynn film som legges under fargefilteret, men over halvlederen av silisium og som tar seg av det å "konvertere" lys til elektroner. Fordelen her er at filmen fremdeles benytter seg av silisum som er en utmerket leder til bruk i elektriske kretser, men dobler absorberingen av lys fordi ingenting blokkerer det på veien - ifølge dem vel og merke. I tillegg hevdes det at silisiumet brukt i vanlige brikker kun klarer å konvertere ca. halvparten av det innkommende lyset - mens Quantum film har såkalt 100% kvante-effektivitet som enkelt sagt betyr at ingenting av lyset går til spille. Ideelt sett vil den totale effekten kunne gi en firedobling av bildebrikkenes ytelse.
Dette er nok mest myntet på mobilkameraer og andre brikker der liten størrelse er viktig. Spennende er det uansett, og kan om det leverer sakene bli en liten revolusjon for mobilkameraer som kanskje kan ta over en del av markedet fra de kompakte kameraene.

Pixpolar
Den neste teknologien vi skal se på, kommer fra finske Pixpolar. De har ikke navngitt den, men den baserer seg på "MIG pikselarkitektur". Det høres mystisk ut, men er ganske greit å forstå siden den ligner på vanlige sensorer. Vi kan se på det som en modifisert sensor (piksel) laget spesifikt for bildegjengivelse, som har mange gode triks på lur. Mens et bilde fra en vanlig CCD/CMOS-bildebrikke ofte vil lide av bevegelsesuskarphet ved lengre lukkertider, kan MIG-pikselen leses av flere ganger under eksponeringen slik at man bare kan forkaste de uskarpe delbildene i etterkant, og sitte igjen med et skarpt bilde. Det mest spennende er kanskje at hver piksel kan styres individuelt. Et motiv med sterk kontrast vil ofte kreve helt forskjellige lukkertider for riktig eksponering av skygge og høylys. De individuelt styrte MIG-pikslene fikser dette enkelt ved å velge en mye raskere lukkertid for de som fanger opp høylys enn skygger, og får på den måten et enormt dynamikkomfang. Som om ikke det var nok kommer pikslene med innebygd funksjonalitet som gjør at de bytter fra lineær til logaritmisk "read-out", av/ut-lesning som gir deg enda mer å gå på før noe brenner ut. Dette henger jo selvsagt sammen med at du kan lese av bildet flere ganger under eksponeringen.

Oppbygningen av en MIG-piksel

Det er mye vi ikke har nevnt i denne artikkelen. I det siste har vi sett kamera med enormt dynamikkomfang, Lytros "light field"-kamera som kan bestemme fokus i etterkant - og et utall kameraer som tar bilder og film i 3D. Vi har fått speilløse kamera med fasedetekterende autofokus som Nikon J1 og Nikon V1 som kanskje kan eliminere nødvendigheten av speil i fremtidige systemkameraer. I tillegg får kameraene stadig kraftigere prosessorer som tillater selv små kompaktkameraer å ta opp video i full-HD, og panoramabilder kan tas opp ved å sveipe kamera over landskapet, for å nevne noe.
Selv om bildene disse kameraene produserer blir renere og renere, og mer naturtro selv i månelys – kan det virke som stadig flere søker tilbake til gamle (gode) filmer, (eller digitale etterligninger) som har mer sjel og stemning - det er bare å se på populariteten bildedelingsapplikasjoner som Instagram har.

Det hender ofte at en dårligere teknologi vinner fordi den er billigere og enklere å masseprodusere. Begge disse teknologiene hevder at de er nettopp dette, og det blir derfor svært spennende å se om de noen gang dukker opp i forbrukerkameraer med fornuftige priser.

Mer lesestoff finner du her: Fremtidens fototeknologi

Kilder: InVisage og Pixpolar.

Les også
Ny brikke skal gi bedre mobilfoto
Les også
Grafén kan gjøre bildebrikken tusen ganger mer lysfølsom
Les også
Dette er de 10 mest populære speilrefleksene
Les også
Her er de 10 heteste digitalkameraene
annonse