AMD bekrefter lanseringsvindu for både Navi og Ryzen 3000

Oppdatert 16. mai: AMD har nå bekreftet at både grafikkort med den nye «Navi»-arkitekturen og tredjegenerasjons Ryzen-prosessorer kommer til å slippes på markedet i løpet av årets tredje kvartal – altså en gang mellom juli og september måned i år.

I samme tidsrom skal også den nye Epyc-prosessoren for servere være klar.

Nyheten, som ble sluppet på et aksjeholdermøte, forteller oss at AMDs overgang til 7 nanometers produksjonsprosess går som planlagt. Både Navi-grafikkort og de nye prosessorene skal snekres sammen med denne prosessen.

De fleste gleder seg kanskje mest over at vi snart får se hva Navi-arkitekturen er god for. Denne skal drive neste generasjon grafikkort fra AMD og vil vises frem under årets store E3-messe som går av stabelen i Los Angeles 11. juni.

Når det gjelder Ryzen 3000-serien, er det snakk om at denne kan dukke opp i varianter med opptil 16 kjerner. Skulle det stemme, burde Intel – som nettopp har fått seg en ny nesestyver i form av MDS-sikkerhetshullene – ha grunn til å være bekymret.

Navi skal konkurrere mot Nvidias mellomklasse

Det er ikke særlig mange detaljer som er kjent om Navi-arkitekturen eller grafikkortene som skal benytte den, men den skal i alle fall benyttes i nye budsjett- og mellomklassekort slik at dagens Polaris-baserte RX 500-serie får en erstatter.

Hovedkonkurrentene til de nye grafikkortene fra AMD denne høsten blir dermed Nvidias nye GTX 16-serie, men også de svakeste kortene i Nvidias RTX 20-serien kan få kjenne på konkurranse.

Vi kan jo bare spekulere i at navnet blir RX 600-serien på de nye grafikkortene, men også RX 3000-serien er et hett tips- Dette vil nemlig gi en illusjon av at kortene er bedre enn Nvidias RTX 20-serie med høyere nummerering, samt matche opp mot AMDs kommende lansering av nye prosessorer i Ryzen 3000-serien.

Får samme prosess som toppkortet

Radeon VII, dagens toppkort fra AMD produsent på 7-nanometerprosess.

Det vi vet sikkert er at de Navi-baserte grafikkbrikkene skal produseres med den samme 7-nanometer-prosessen som AMDs toppkort, Radeon VII.

Dette vil bidra til at de nye Navi-kortene blir mer energieffektive og kraftigere enn dagens kort i RX 500-serien, som er produsert på 14 nanometerprosess.

Ellers ryktes det at Navi-kortene vil bruke samme minnetype som Nvidias RTX 20-serie, nemlig GDDR6. Dette blir i så fall et godt steg opp fra dagens GDDR5-minne.

Kan få strålesporing

Slik ser Battlefield V og nye Tomb Raider ut med og uten strålesporing på dagens Nvidia RTX 20-kort.

Nylig ble det kjent at en Navi-basert grafikkbrikke skal drive Sonys neste hjemmekonsoll, Playstation 5. I forbindelse med dette kom det frem at konsollen får støtte for såkalt strålesporing, en teknologi bare Nvidia så langt har støttet med sine grafikkort i RTX 20-serien.

At Navi-arkitekturen skal støtte det samme er godt nytt, ettersom dette utvilsomt vil føre til større utbredelse i spill og at teknologien når frem til flere enn bare dem som eier et grafikkort i entusiastklassen til mangfoldige tusen kroner.

En form for VRS, som vist frem av Nvidia for Wolfenstein II.

Et patent fra 2017, som Toms Hardware nylig omtalte, indikerer for øvrig at Navi-kortene også kan få støtte for en lignende teknologi som Nvidias VRS, eller «Variable Rate Shading».

Teknologien går ut på å øke ytelsen ved å bare bruke ressursene til krevende shading (fargelegging, skyggelegging av flater og objekter) der det er mest hensiktsmessig. Riktig implementert kan det frigjøre mye ytelse som kan settes inn på å øke realismen og detaljnivået for objekter du legger godt merke til. Et av spillene hvor dette er implementert med stort hell er Wolfenstein II, hvor nye grafikkort fra Nvidia virkelig har dratt fra AMDs takket være VRS.

Vi følger naturligvis årets E3-messe, så følg med på Tek.no for nyheter om AMDs nye grafikkort.

Dette er alt vi vet om Playstation 5:
Får Navi-grafikk, Ryzen 2-prosessor og lynrask SSD »

(Kilde: TweakTown | SweClockers)

Les også
Avslørte nytt grafikkort: – Blir raskere enn Nvidia RTX 2070
Les også
Ryzen 3000 får inntil 12 kjerner og 24 tråder
Les også
Nvidia slipper nytt og billig grafikkort
Les også
Nvidia GTX 1660 Ti (Gaming X): Strålesporing og DLSS er kastet på båten. Da skjer dette med spillytelsen
Les også
AMD Radeon VII: Oppdatert: Ny driver økte ytelsen og vi har endret karakteren
Les også
Nvidias RTX-kort åpner en ny æra for 3D-grafikk
annonse