Til hovedinnhold

Nesten halvparten av verdens nettrafikk ble sendt hit

«Halve Internett» var nede tirsdag.

Google

Tirsdag fikk Internett en av de største dødperiodene i historien – og det skjedde på et vis som fortsatt får analytikere til å klø seg i hodet. Majoriteten av Kinas 500 millioner nettbrukere, inkludert både bedrifter og privatpersoner, var nemlig uten nettilgang i nesten åtte timer, melder New York Times.

Den skyldige skal være landets «brannmur» – på folkemunne kjent som The Great Firewall of China – systemet som lar myndighetene overvåke og regulere borgernes nettilgang i en massiv skala. Til avisen forteller det statlige byrået som kontrollerer Internett i Kina, at problemet var relatert til DNS-systemet.

Nedetiden er i seg selv en stor hendelse, men det finurlige var hva som skjedde med all nettrafikken som var i omløp. Den ble nemlig rutet over til en stakkars server hos et lite selskap i Cheyenne, Wyoming, USA.

Gikk ned på millisekunder

DNS-systemet er Internetts telefonkatalog, som oversetter tekstbaserte adresser mennesker kan huske – som www.tek.no – til IP-adressene datamaskiner bruker for å snakke sammen – som 87.238.40.92. DNS-problemet i Kina resulterte nemlig i at alle forespørsler som ble sendt ut på nettet i landet, ble sjaltet over til en adresse registrert på Wyoming-selskapet Sophidea.

Trafikkmengden var så brutal at den ukjente serveren i Wyoming havarerte i løpet av noen få millisekunder.

Nøyaktig hvorfor trafikken ble sendt til Sophidea er ikke kjent, men New York Times skal ha funnet en rekke ubekreftede koblinger som kan forklare hva som har skjedd. Sophidea er registert hos skallselskapet Wyoming Corporate Services, et selskap som har spesialisert seg på være agenter for selskaper som bare eksisterer på papiret. De skal være agenten for rundt 8000 selskaper, blant annet Sophidea.

Eksperter avisen har vært i kontakt med hevder Sophidea er en VPN-lignende tjeneste som blant annet gjør det mulig å unngå den kinesiske nettsensuren. I forsøk på å blokkere denne tjenesten kan kinesiske myndigheter rett og slett ha gjort en feilkonfigurasjon, som fremfor å blokkere Sophidea har sendt all trafikken dit.

Men nøyaktig hva som skjedde tirsdag, og hvorfor, er det ingen som vet med sikkerhet.

Lurer du på hvordan Internett egentlig fungerer?
Her kan du finne ut hvordan Internett virker »

(Kilde: New York Times)

annonse