Til hovedinnhold

YouTube og Netflix står for halve nettrafikken

Ulovlig nedlastning er ikke lengre størst.

I en ny rapport fra Sandvine blir det slått fast at videotjenestene er de nye storbrukerne av båndbredde. Nå er det en sannhet med modifikasjoner, men trenden er rimelig klar. Mens man tidligere skyldte på BitTorrent, med både lovlig og ulovlig nedlastning, som den virkelig store båndbreddebrukeren, nå står tjenester som YouTube og Netflix klare for å ta over.

Tallene i rapporten er delt opp i verdensdeler, og over flere forskjellige typer med nettrafikk. Her i Europa er det YouTube som ligger på en soleklar førsteplass når det gjelder nedlastning, med 28,73 prosent.

Netflix ikke utbredt i Europa enda

Netflix ligger på beskjedne 3,45 prosent her, men det har sammenheng med at det bare er et fåtall steder i Europa der Netflix er lansert. Titter vi over på det amerikanske markedet ser vi at Netflix og YouTube tilsammen havner på rett over 50 prosent av all båndbreddebruk.

Derfor er det naturlig å tenke seg at Netflix vil stå for en vesentlig høyere andel også i Europa, så snart alle landene her får tilgang.

I tillegg er det enkelte andre videotjenester som kommer med, men som ikke er spesielt store hver for seg.

BitTorrent henger fremdeles med

Den gamle storbrukeren BitTorrent ligger på 10,10 prosent av båndbreddebruken når vi ser på nedlastning, men ligger på hele 48,10 prosent av opplastningen. Ut fra hvordan BitTorrent fungerer så fremstår forholdstallet som noe høyt.

Vanlig nettsurfing står for rundt 15 prosent. Det som er litt spesielt er at Facebook har blitt sjaltet ut som en egen kategori, og tikker inn på rundt fem prosent av all båndbredde brukt på nedlastning.

BitTorrent kan brukes til mye lovlig også:
Slik synkroniserer du filer med BitTorrent Sync (Ekstra) »

(Kilde: Sandvine)

annonse