Nyhet

Alt du trenger å vite om super-3G

Nokia N95 er en av mange telefoner med super-3G. Med en slik telefon kan du surfe på super-3G-nettet til Telenor og Netcom.
Telenor og Netcom tilbyr også datakort som dette for å koble PC-en til super-3G-nettet
Hos ICE må du ha et eget datakort for å koble deg til nettet.
ICE tilbyr i tillegg en mottaker som gjør om super-3G-signalene til Wi-Fi.

Nå kommer endelig super-3G for fullt i Norge også. Telenor, Netcom og ICE er i ferd med å skru opp hastighetene i mobilnettet sitt, og lover hastigheter helt opp mot 3 Mbps - like raskt som en grei ADSL-linje.

Paradoksalt nok er det ikke mer enn et år siden Telenor hevdet at det slett ikke var sikkert at super-3G var aktuelt for det norske markedet, siden det er for få mennesker til å betale for en slik utbygging. Netcom var tydeligvis av en annen oppfatning, da de med brask og bram lanserte sitt super-3G-nett i april i år.

Netcoms store svakhet var at nettet bare var utbygd noen steder i Oslo. Dekningen har etterhvert blitt bedre, siden operatøren tilbyr super-3G i store deler av Oslo, og har begynt utbyggingen i Bergen, Trondheim og Stavanger.

Telenor har utvilsomt best HSDPA-dekning i dag, selv om de nettopp har lansert sitt tilbud. Telenor har nå best dekning i alle de nevnte byene.

I tillegg til Telenor og Netcom har ICE kommet på banen med sitt EV-DO-nett med påstått uslåelig dekning. Selskapets dekningskart viser at de har dekning i store deler av Norge opp mot Troms, og sporadisk dekning i Finnmark.

I ICE-nettet kan du surfe med hastighter på opp mot teoretisk 3,1 Mbps. Dette krever imidlertid at du har et eget datamodem fra selskapet. Til sammenligning får du en teoretisk makshastighet på 3,6 Mbps hos Telenor og Netcom.

Hvor raskt er super-3G?

Forskjellen på super-3G og eldre løsninger er hastighet. Det "vanlige" 3G-nettet har hastigheter på maks 0,38 Mbps, noe som er merkbart tregt i forhold til selv de billigste ADSL-abonnementene på markedet . Der hvor det ikke er 3G-dekning har Telenor og Netcom teknologien EDGE, som gir hastigheter på opp mot eller litt over 0,2 Mbps.

Dette kan du bruke super-3G til

Til vanlig mobilbruk som bildemeldinger og wapping vil du ikke merke så mye forskjell fra super-3G og andre løsninger. Det er først når du kobler opp datamaskinen på mobilnettet og surfer at du vil få bruk for de høye hastighetene.

Se for deg at du har en bærbar PC med enten innebygget super-3G-støtte eller et datamodem i form av et innstikkskort eller en super-3G-mobil. Da kan du enkelt og greit logge deg på nettet, og surfe i gode hastigheter.

Enkelte kan til og med gå så langt som å si opp ADSL-abonnementet sitt hjemme. For deg som bare surfer på verdensveven og laster ned e-post kan super-3G faktisk være godt nok. Teknologien vil imidlertid være for treg når du skal begynne med fildeling eller streaming av TV i høy kvalitet.

Super-3G har sine begrensninger

Super-3G gir deg altså forholdsvis høy hastighet, men det er også viktig å ikke se seg blind på tall og spesifikasjoner. I praksis vil du neppe oppleve full hastighet når du surfer på internett.

Selv om super-3G er et stort steg i riktig retning, har teknologiene nemlig også sine klare begrensninger. ICE-nettet leverer i praksis langt fra 3,1 Mbps så lenge du ikke er midt i Oslo. Her i Bergen opplever vi for eksempel praktisk hastighet på ca 1 Mbps.

Det samme kan sies om Netcom og Telenors HSDPA-løsninger. Hastigheten du opplever avhenger i veldig stor grad av hvor langt du er fra nærmeste basestasjon, hvor god dekning du har og hvor mange som er tilkoblet samtidig.

Fungerer som hjemmenettverk

Mobile internettilkoblinger kan sammenlignes med det vanlige trådløse Wi-Fi-nettet du har på bredbåndslinjen din hjemme. Dersom du har en Wi-Fi-ruter med 54 Mbps overføringshastighet og en bredbåndslinje på 3 Mbps, vil internetthastigheten din aldri bli høyere enn det den du har på ADSL-linjen. Alle PC-ene som er tilkoblet ruteren din må dessuten dele på båndbredden til ADSL-linjen, til tross for at det er mye høyere kapasitet mellom PC-en og den trådløse ruteren.

Dette kan overføres til super-3G. Operatørens basestasjon er koblet til en internettlinje med begrenset kapasitet, for eksempel 5 Mbps. Dersom kun én person er koblet til denne basestasjonen med super-3G, vil han oppleve å få nesten full hastighet. Dersom to personer er koblet til og overfører like mye data samtidig, må de dele på kapasiteten. Da får hver bruker 2,5 Mbps hver. Og jo flere som er koblet til, jo flere ganger må kapasiteten til basestasjonen deles.

I store byer med mange basestasjoner er ikke dette et stort problem. Men om du oppholder deg i for eksempel en bydel eller et tettsted med få basestasjoner og mange brukere, vil du oppleve lavere hastighet.

Dekning

I tillegg til hastighet er også dekning en veldig viktig del av regnestykket. Der hvor det ikke er super-3G dekning, eller hvor dekningen er dårlig, vil du aldri få full hastighet når du surfer.

Selv om Telenor har bygget ut i mange byer allerede, har de en svært begrenset geografisk dekning. Det betyr i praksis at du foreløpig kun kan nyte godt av super-3G-hastigheter når du er i de store byene.

Hos Netcom er situasjonen så langt enda mørkere. I dag er det stort sett bare Oslo som har god dekning, mens det foreløpig bare er sporadisk dekning i de andre store byene. Netcom har imidlertid lovet at Bergen, Stavanger og Trondheim får dekning før året er omme.

Netcom overrasket mange da de i forrige uke gikk ut og lovet super-3G i hele 3G-nettet sitt i løpet av 2008. Det vil i så fall bety at du får tilgang til super-3G overalt hvor Netcom har 3G i dag. Og det er ikke rent få steder.

Det beste alternativet er det ICE som tilbyr i dag. Selskapet har uten tvil den beste 3G-dekningen, takket være at de sender over 450 MHz-frekvensen. Dette sørger for at signalene har en større rekkevidde enn Telenors og Netcoms 2100 MHz-nett. Siden ICE-nettet rekker lenger, trenger de også færre basestasjoner. Ulempen er at du ikke får særlig god hastighet om du er langt unna basestasjonen. Fordelen er at du får dekning der andre ofte ikke har 3G-dekning, som for eksempel på fjellet.

For å få tilgang til ICE-nettet må du imidlertid ha eget utstyr, som et datamodem. I Telenors og Netcoms nett kan du bruke en vanlig mobiltelefon for å koble deg til internett.

Hva skal jeg velge?

Hvilken av de tre løsningene du skal velge avhenger veldig av hvilket behov du har. Dersom du stort sett bare ferdes i store byer er Telenor og snart Netcom et greit valg. Her får du god dekning og grei hastighet. I et langsiktig perspektiv kan det se ut som om Netcom blir best på super-3G-dekning, selv om Telenor neppe vil sitte å se på at Netcom danker dem ut på dekning.

Alternativt kan du gå for ICE, men da må du også forholde deg til et eget mobildataabonnement i tillegg til et mobilabonnement fra en annen operatør. Fordelen er at du får super-3G-dekning flere avsidesliggende steder. Dette kan være et greit valg på hytta for eksempel.

Pris spiller også inn når du skal velge hvilken aktør du skal bruke. Det kan være mye penger å spare på å velge en løsning som passer ditt bruksmønster.

Dersom du bare skal bruke super-3G sporadisk, er det best å velge Netcom eller Telenor. Her får du nemlig en makspris på 20 kroner pr dag hos Netcom, eller 50 kroner hos Telenor uansett hvilket abonnement du har. Det er også mulig å tegne månedsabonnement på internettilkobling. Den største fordelen er likevel at du kan bruke en vanlig super-3G-mobil for å koble PC-en til internett.

Hos ICE har du valget mellom et månedsabonnement eller et ukesabonnement. I tillegg må du kjøpe et eget datamodem som kun fungerer i ICE-nettet. Det er derfor lurest å velge ICE dersom du har planer om å koble deg til internett jevnlig.

En fordel ICE har, og som ingen andre tilbyr, er muligheten til å surfe på nettet for samme pris i Norge, Sverige og Danmark. Dermed er ICE et bra valg for deg som reiser mye i Skandinavia.

Fremtiden

Det er, som nevnt, ikke lenge siden det var et helt åpent spørsmål om vi ville får super-3G i Norge i det hele tatt. Den siste tiden har det skjedd mye på denne fronten, noe som kommer deg tilgode.

Når 2008 nærmer seg slutten er det stor sannsynlighet for at du aldri er langt unna en rask internettforbindelse, selv når du ikke er i en storby. Dette gjør oss mer mobile, og ikke minst at mange kan jobbe fra nesten hvor som helst.

Det er heller ingen ulempe at hastigheten på super-3G bare vil øke. Netcom lovet allerede ved lansering at hastigheten i deres mobilnett ville skrus opp til 7,2 Mbps etterhvert. Og da blir det kanskje for alvor snakk om å si opp ADSL-abonnementet hjemme.

Vil du vite mer?

Les også
Firedobler 3G-hastighetene til neste år
Les også
ICE Wi-Fi-modem
annonse