Test

ICE Wi-Fi-modem

Modemet er fullt av antenner.
Det er innganger for kablet nettverk og USB.
På toppen av modemet finner du seks indikatorer som gir nyttig informasjon.
Det er også plass til et eget batteri som gir deg omtrent to timer bruk.
ICE-nettet gir deg opp mot 2 Mbps i praksis.

Flere og flere oppdager fordelene med å ha med seg internettilkoblingen overalt. Dette sørger for at du kan surfe på internett selv om du ikke sitter hjemme i stua. Det du trenger er en datamodem eller en mobiltelefon.

Nordisk Mobiltelefon er en av aktørene som lar deg koble deg til internett når du er på farta. Deres ICE-nett tilbyr 3G-dekning og høy internetthastighet over store deler av landet.

Selskapet tilbyr foreløpig ikke mobiltelefoner, men to modemløsninger. Vi har testet den ene varianten, et datamodem med innebygget Wi-Fi-støtte.

Datamodemet med Wi-Fi gir deg kort fortalt tilgang til internett hvor enn du måtte befinne deg. Det eneste som kreves er at du har en PC og dekning.

Modemet produseres av Axesstel, og støtter mobilteknologien EV-DO Rev A. Dette gir deg hastigheter opp mot 3,2 Mbps. Siden modemet har Wi-Fi, kan du koble PC-en din eller annet utstyr til.

Det er også støtte for kablet nettverk, slik at du kan koble til inntil fire nettverksenheter med kabel. Tilkobling via USB er også mulig, men da må du installere drivere på PC-en din.

Med i esken følger alt du trenger for å komme i gang, inkludert nettverkskabler, bruksanvisning, PC-programvare og antenner.

På oversiden av boksen er det seks lysdioder som indikerer om modemet er skrudd på, eller hvor mye strøm som er igjen på batteriet, en lysdiode som indikerer hvor god dekningen er, om du er koblet til nettet, om mobilnettet tilbyr EV-DO (3G), og to som indikerer om noen er koblet til via kabel og Wi-Fi. Det hele er oversiktlig og greit.

Det kanskje aller mest interessante med denne løsningen er at den også støtter bruk av batteri. I esken får du nemlig et lite ekstrabatteri du monterer på fremsiden av modemet. Dette gjør at du kan drive det i omtrent to timer uten å være i nærheten av stikkontakten.

I bruk

Å ta i bruk ICE-modemet er veldig enkelt. Så snart du skrur det på, kobler det seg til ICE-nettet. Du trenger ingen PIN-kode eller andre hindre du er vant til med med andre mobilløsninger. Oppkoblingen er derfor unnagjort på noen sekunder.

Deretter bruker du PC-en, eller annet nettverksutstyr til å koble deg til boksen. Modemet er i utgangsunktet stilt inn til ikke å be om nettverksnøkkel. Dermed er det bare å søke opp WLAN-et med navnet "ice" og koble seg til.

Så snart PC-en er koblet til, er du på nett. Du trenger ingen drivere eller annen programvare. Det hele er veldig enkelt og greit.

Stabilt

Da vi brukte løsningen i Bergen, oppnådde vi ikke mer enn ca 1,3 Mbps. Dette er likevel en akesptabel hastighet, og vi kunne fint bruke løsningen til vanlig nettbruk. I Oslo sentrum klarte modemet rundt 2 Mbps, noe som absolutt er godkjent.

Vi har ikke gjort noen vitenskaplig dekningsundersøkelse, men under testperioden opplevde vi dekningen som stabil. Det eneste stedet vi ikke fikk dekning var i tunneler da vi brukte løsningen i bil.

ICE-modemet har to massive antenner som kan få enhver radionerd til å smile bredt. Disse antennene gir deg godt signal de fleste steder. På nettsidene sine oppgir ICE at Wi-Fi-modemet får bedre dekning enn det vanlig USB-modemet.

Konklusjon

Alt i alt er dette Wi-Fi-modemet et enestående produkt. Det gir deg dekning langt flere steder enn Telenor og Netcom tilbyr, og hastigheten er jevnt over stabil og høy. Dette sørger for at du kan bruke Wi-Fi-modemet til å få "bredbånd" overalt.

Vi er også særdeles imponert over at løsningen leveres med batteri. Dette gir deg tilgang til internett i et par timer når Wi-Fi er aktivert. Dermed er det mulig å ta med for eksempel PC og modem på telttur, og ha mulighet til å sjekke e-post, eller laste opp bilder av fisken du fikk til bloggen din.

Wi-Fi-modemet kan brukes til å koble flere PC-er til internett på en enkelt måte. Det er bare å skru på strømmen og koble til. Dermed kan modemet også brukes som primær internettilkobling hjemme dersom du stort sett bare surfer på vanlige nettsider og bruker e-post og lynmeldinger.

Wi-Fi-modemet er for stort og upraktisk å bruke i stedet for et innstikkskort eller en USB-basert løsning. Men dersom du flytter på deg ofte, vil ha internett på hytta, eller kanskje til og med ha en rask nettlinje i bilen, er dette veien å gå. Det er også verdt å merke seg at ICE-løsningen kan brukes i Sverige og Danmark uten ekstra utgifter.

Ulempen er selvsagt at du er nødt til å knytte deg til én operatør, og at utstyret ikke kan brukes med andre leverandører.

Dersom du er innenfor målgruppen, har vi imidlertid ingen problemer med å anbefale ICE sitt Wi-Fi-modem. Dette er rett og slett et genialt produkt.

Les også
Ice bygger ut i Bergen
Les også
Super-3G-hastigheter langt fra supre
Les også
Alt du trenger å vite om super-3G
Les også
Super-3G til HELE Norge
Les også
Ice dekker snart 85 prosent av Norge
annonse