Tek.no

Nyhet

Bedre video med Panasonic GH1

19 Juni 2010 08:26

Panasonic GH1 har mange egenskaper som gjør det veldig attraktivt å bruke til filmproduksjon. Dessverre er det også noen problemer som skjemmer kameraet.

Ved filming i 720p er kvaliteten på bildet veldig god. Det er den også ved bruk av 1080/24p, så lenge kameraet og det som filmes ikke beveger seg. Hvis det er bevegelse inne i bildet, rapporteres det om at opptaket blir av laber kvalitet. Rent teknisk gjøres 24p opptaket om til 60i før det overføres til en datamaskin for redigering.

Tredjepartsløsning
Nå har en GH1-eier, som kan sies å være over gjennomsnittet teknisk kompetent, utviklet en løsning på problemet. Denne lanseres i form av en firmware-oppdatering som gir GH1 og GF1 mulighet for filming i ren 1080/24p, uten at opptaket gjennomgår behandling som ødelegger kvaliteten. Oppdateringen sørger også for at du som bruker i større grad kan tilpasse innspillingsmodus.

Videoen under viser forbedringene som oppnås med den modifiserte firmwaren.

Tester13's Firmware Hack test, before - after comparison from Gunther Machu on Vimeo.

Mange spør seg hvorfor ikke Panasonic selv legger til rette for denne bruken av kameraet, når tester viser at det er fullt mulig.

- Vi må kunne garantere ytelse, pålitelighet, sikkerhet og kompatibilitet på våre produkter som masseproduseres. Selv om noen komponenter har potensiale til høyere ytelse, er det ikke alltid vi kan ta i bruk en funksjon med tanke på påliteligheten, sier Michiharu Uematsu hos Panasonic Japan til Akam.

Han trekker frem temperatur, skrivehastighet, og elektromagnetisk forstyrrelse som potensielle problemer ved å kjøre kameraet i krevende modus.

- Teknisk sett er det et veldig interessant forsøk, innrømmer Uematsu.

Slik gjøres det
For å kunne installere den modifiserte firmwaren på kameraet ditt, trenger du å laste ned siste firmware fra Panasonic (GH1 v1.32) og programmet Ptool. Dette programmet modifiserer den originale firmwaren, og legger til de funksjoner du ønsker.

1. Pakk ut ptool3.zip og GH1__V13.zip i en mappe.
2. Kjør ptool3.exe og åpne GH1___132.BIN i dette programmet.
3. Lagre den nye firmwaren i en ny fil.
4. Bytt filnavn på den nye filen til GH1___133.BIN.
5. Last filen inn på minnekortet, skru på kameraet og følg anvisningene på skjermen.

Akam tar ikke ansvar for uhell som skulle inntreffe ved bruk av uoriginal firmware. Sannsynligvis vil bruk av denne firmware føre til at du mister garantien på kameraet.

Kilder:
43rumors.com
Luminous-landscape.com
Dvxuser.com

Les også
Hva er egentlig firmware?
Les også
Panasonic GH1
annonse

Les også