Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Panasonic GH1

Overblikk

Introduksjon

Sommeren 2008 lanserte Olympus og Panasonic Micro FourThirds som er en variant av FourThirds standarden med kortere avstand fra objektivfatning til sensor. Det betyr i praksis at det ikke er plass til speil, og uten speil ingen speilrefleks. Micro FourThirds kameraer må dermed ha elektronisk søker, LCD-skjerm eller en gjennomsiktssøker.

Først ute var Panasonic G1 og det testet Akam i fjor høst. G1 var et imponerende kamera, spesielt med tanke på at det var første generasjon – selv om vi fant en særegenhet. Det merkelige var at det ikke var noen videofunksjon. G1 bruker jo tross alt et videosignal for å vise søkerbildet så hvor vanskelig ville det vært å lagre videosignalet til minnekortet? Et annet ankepunkt mot G1 var Micro FourThirds som system. Kun ett kamerahus og to objektiver og ”velge i” var unektelig litt tynt. G1 kunne bruke FourThirds optikk med en adapter, men de fleste objektiver ga ikke autofokus og adapter pluss et FourThirds objektiv øker størrelsen i forhold til et ”ekte” Micro FourThirds objektiv.

Nå har Micro FourThirds vært på markedet et år og situasjonen er bedre. Det er fortsatt langt igjen før Micro FourThirds kan konkurrere med utvalget i optikk og tilleggsutstyr som Canon eller Nikon kan tilby, men det er i øyeblikket fire kamerahus på markedet fra Olympus og Panasonic og det har blitt flere objektiv å velge mellom. Området fra 7mm til 200mm (14-400mm 35mm ekvivalent) er dekket, og Panasonic har annonsert at en telezoom som vil gi opp til 300mm (600mm) kommer i 2010. Det er fortsatt huller i systemet, men for mange brukere er det allerede et godt nok utvalg i optikk.


Panasonic GH1 med 14-140mm standardzoom – huset finnes også i sort

Panasonic GH1 som vi tester her ble vist som prototype allerede på Photokina i fjor høst, men ble ikke tilgjengelig før i sommeren i år. Kamerahuset til GH1 er nesten identisk med G1, og den store nyheten er støtte for video. GH1 har i tillegg en ny sensor som er noe større enn den i G1. Pikseltettheten er den samme og GH1 har samme oppløsning som G1 (12MP) med 4:3 format, men utnytter den større sensoren til å gi høyere horisontal oppløsning i 3:2 og 16:9-format.

Videofunksjonen er forøvrig den beste integrerte på noe systemkamera med Full HD, brukbar autofokus, standardzoomen er optimalisert for video og skjermen er vridbar, noe vi oppfatter som en stor fordel for videobruk. Spesifikasjonene tilsier altså at GH1 et meget interessant kamera, om det stemmer kan du lese her.

Fysisk

G1 var verdens minste systemkamera med autofokus da vi testet det for et år siden. Det er det ikke lenger fordi både Olympus og Panasonic har lansert mindre Micro FourThirds-modeller. GH1 er nesten identisk med G1, men mikrofonene som sitter over søkeren gjør det litt høyere enn G1. GH1 (og for så vidt G1) må dermed konkurrere på andre egenskaper. Større grep, innebygd elektronisk søker og vridbar skjerm er noen av de sterke sidene til GH1 i forhold til Olympus E-P1 og Panasonic GF1.

GH1 må også konkurrere med speilreflekser og her er fordelen til GH1 først og fremst mindre kamerahus og objektiver, selv i forhold til FourThirds-utstyr. GH1 er laget vesentlig i et plastmateriale og byggekvalitet er helt på høyde med de rimelige speilrefleksene.

I bruk

GH1 har alt av automatikk og funksjoner som vi forventer å finne i et avansert kompaktkamera samtidig med at autofokus er på høyde med mange speilreflekser. Bilde til bilde frekvens er også bedre enn det som er vanlig for kompaktkameraer og GH1 er omtrent like raskt som de aller billigste speilrefleksene. Seriebildefunksjonen har imidlertid en svakhet og det er at søkeren ikke oppdateres rakst nok. Det hjelper lite med tre bilder i sekundet hvis du ikke kan se det du vil ta bilde av.

Bildekvalitet

Siden Micro FourThirds-kameraer har eksakt like stor sensor som FourThirds-modeller er bildekvaliteten som forventet på samme nivå. Det betyr mye bedre enn digitale kompaktkameraer og på høyde med de rimeligere speilrefleksene.

Konklusjon

Bildegallerier