Til hovedinnhold
GuideFirmware

Hva er egentlig firmware?

Et knippe gode grunner til hvorfor du skal holde kameraet oppdatert.

istock

Firmware er et rart begrep for mange, og de fleste velger derfor å ikke bry seg. Kanskje noen er skremt av at det egentlig ikke finnes noen god norsk oversettelse av begrepet, eller kanskje selve konseptet er litt ullent definert? Uansett hva årsaken er, så er firmware noe det kan være viktig å være orientert om dersom du skal få det meste og beste ut av kameraet ditt, og dermed få best mulig valuta for pengene dine. Og det er her Akam kan gi deg en hjelpende hånd.

Hva er egentlig firmware?

Firmware, eller internprogram som noen kaller det, er programvaren som ligger i de fleste elektroniske duppeditter og styrer hvordan den fungerer. Når DVD-spilleren din nekter å spille DVDer fra USA, skyldes det at firmwaren i den inneholder instrukser som sier den ikke skal gjøre det. Når vaskemaskinen din settes i gang er det firmware som bestemmer vanntemperatur og vaskesyklus, og når du bruker kameraet ditt er det firmwaren som bestemmer hvordan det fungerer og hvilke funksjoner du kan velge i menysystemet. Alt dette er ulike former for firmware, og i korthet kan det vel kalles en slags operativsystem for ulike former for elektronikk, eller ganske enkelt det Windows er for PCen din. Alle elektroniske produkter som inneholder en eller annen form for mikroprosessor har en eller annen form for firmware som styrer den.

Hvorfor bør jeg bry meg?

Akkurat som du på en PC kan installere ytterligere programmer, eller oppdatere programmer som allerede finnes, kan man i mange tilfeller også legge til ekstra funksjoner eller rette opp feil eller mangler ved å oppdatere firmwaren i en gjenstand. Dette forutsetter selvsagt at det som er feil eller skal endres på ikke er fysiske ting, som feil på deler eller lignende, men det elektroniske systemet i en del ting er laget nettopp for å kunne være fleksibelt med tanke på dette, siden det gjør det enklere og billigere å rette opp eventuelle feil man måtte oppdage senere. Ikke alle gjenstander har mulighet for at forbrukeren selv skal kunne gjøre dette, og den må derfor ofte låses opp av en autorisert reperatør. I noen tilfeller vil denne muligheten til å låse opp likevel finne veien til forbrukerne, som for eksempel når man låser opp mobiltelefoner eller gjør DVD-spillere sonefrie. I andre tilfeller er det meningen fra produsenten sin side at forbrukeren selv skal kunne oppdatere firmware, men i de fleste tilfeller fraskriver produsenten seg alt ansvar for feil som skjer som en følge av at man gjør dette selv, så vær advart!

Kort oppsummert...

...vil dette si at du bør oppdatere firmwaren i ditt kamera, fordi det som nevnt kan rette feil ved kameraet, eller i noen tilfeller gi det nye funksjoner eller forbedre eksisterende, eller til og med forbedre bildekvaliteten. Gratis. Gode eksempler er Canon SX1 som plutselig fikk RAW-støtte takket være en firmware-oppdatering, og Sony A700 som fikk drastisk forbedret bildekvalitet en god stund etter at kameraet ble lansert. Selve kroneksempelet er likevel Fujifilm x100 som ikke bare fikk en oppdatering som hindret kameraet fra å dø - permanent - dersom brukeren satte feil kombinasjon av innstillinger, men som også ved hjelp av flere oppdateringer gradvis ble forvandlet fra en gedigen skuffelse til et svært bra kamera, over tid.

Vær oppmerksom på at ikke alle kameraer egentlig har mulighet til brukeroppdatert firmware. Alle systemkameraer i handelen i dag har denne muligheten, i tillegg til en del kompaktkameraer. Dessuten har i alle fall Olympus, Panasonic, Canon og Nikon en slags firmware i sine objektiver, som brukeren selv i noen tilfeller kan oppdatere. Som en tommelfingerregel kan man si at jo billigere et produkt er, jo mindre sannsynlig er det at produsenten benytter tid og ressurser på å lage gratis oppdateringer for brukerne.

Okay, men hvordan gjør jeg det?

Det er avhengig av hvilket kamera du har, men produsentene er klar over at dette er en litt skremmende prosedyre for mange, og som oftest må du derfor innom en instruksjonsside før du kommer til siden hvor du kan laste ned ny og oppdatert firmware. Ta gjerne en utskrift av instruksjonene før du begynner, og sørg alltid for at kameraets batteri er nyoppladet og minnekortet tomt (foruten firmwaren) før du begynner.

OK, jeg er overbevist. Hvor finner jeg så dette?

Her er en samling linker til de ulike produsentenes firmwaresider:

Hva med uoffisielle firmwareoppdateringer?

Joda, de finnes de også, men da kan du sannsynligvis si takk og farvel til alle former for garanti på kameraet ditt. Til gjengjeld vil slike oppdateringer ofte ha mer å tilby for de spesielt interesserte. Vi har blant annet tidligere omtalt firmwareoppdateringer som kan tilby filmopptak for Canon EOS 40D og Nikon D700, men også andre finnes. Blant annet kan enkelte kompaktkameraer fra Nikon som egentlig ikke støtter RAW tilby dette dersom de settes i vedlikeholdsmodus først.

Verdt å nevne er også CHDK, som er kort for "Canon Hack Development Kit" og Magic Lantern, som strengt tatt ikke er firmware, men ekstra styringsprogramvare som kameraet laster inn fra minnekortet. Dermed endrer man ikke den originale firmwaren, og man beholder derfor garantien på kameraet. Både Magic Lantern og CHDK tilbyr en haug med ekstra funksjonalitet for Canons kameraer, og kan blant annet gi RAW-støtte til kompaktkameraer som vanligvis ikke støtter RAW, og i noen tilfeller til og med spille spill på kompaktkameraet!

Vet du om uoffisiell firmware for andre merker? Tips oss på tips@akam.no.

annonse