Til hovedinnhold

Slik hindrer du Facebook i å spore nettaktiviteten din

Gjør det vanskeligere å vise interessebaserte annonser.

Facebook tjener daglig millioner av kroner på å vise målrettede annonser, der hver enkelt bruker får servert reklame som nettstedet tror en kan være interessert i.

Det sosiale mediet har brukt ulike metoder for å gjøre dette tidligere, men avslørte for noen dager siden at de nå vil gjennomsøke nettleserhistorikken din for å tilpasse annonsene enda bedre.

I praksis vil altså Facebook vite hvilke nettsteder du har vært innom den seneste tiden, og dra nytte av det. Den mest sannsynlige teorien på hvordan Facebook gjør dette, går ut på at de henter informasjon via nettsider som har en «Liker»-knapp installert på siden sin. Og det er ganske mange nettsteder det – inkludert Teknofil.

Slik «melder du deg ut»

Med mindre man selv foretar seg noe og er innlogget på Facebook mens man surfer, så vil nettstedet få tak i informasjonen de ønsker. Det vil fortsatt være mulig å bruke in-private-funksjonene til de ulike nettleserne, men da er man avhengig av at man ikke logger på Facebook mens man surfer.

Den mest effektive metoden er dog å stikke innom alliansen for digital markedsføring.

Ved hjelp av deres verktøy kan du velge inntil 62 firmaer – deriblant Facebook – som bruker de overnevnte metodene for å servere deg relevante annonser, og be om at alle skal slutte med det. Verktøyet vil lagre en informasjonskapsel på datamaskinen din, som gjør at nettstedene ikke vil kunne spore nettaktiviteten din.

Hindre sporing på mobil

Surfer du mye på mobilen, så er det også mulig å skru av interessebaserte annonser her. Har du en telefon med Android som operativsystem, så går du til Innstillinger > Google (Kontoer) > Annonser. Her kan du skru av interessebaserte annonser.

Bruker du Apple og iOS, så må du gå til Innstillinger > Generelt > Restriksjoner > Annonser. Sistnevnte finner du under seksjonen for «Personvern». Her finner du en knapp du kan trykke på for å begrense annonsesporing.

Nå krever Facebook å få «lese» SMS-ene dine:
Android-brukere må gi dem 14 tillatelser for å bruke den nye appen »

(Kilde: Gizmodo)

Les også
Slik sletter du Facebook-kontoen din
annonse