Til hovedinnhold

Vi har prøvd Dells monstermobil

Den har fem tommer kapasitiv skjerm, kjører Android 2.2 og du kan ringe med den som med en vanlig mobiltelefon. Likevel hevder Dell at Streak ikke er en mobiltelefon, men et nettbrett. Et nettbrett er en touchskjerm med innbygget trådløs forbindelse til Internett. De fungerer som smartmobiler, men med mindre fokus på talefunksjoner, og målet har vært å kombinere PC-ens egenskaper med mobiltelefonenes hurtighet og mobilitet.
Avstanden mellom en bærbar PC og en mobiltelefon var så stor, at Apple fant ut at de måtte fylle hullet med en 10 tommer iPad. Men avstanden mellom iPad og en mobiltelefon var så stor, at Samsung fant ut at de måtte fylle hullet med en 7 tommer Galaxy Tab. Men avstanden mellom en Galaxy tab og en mobiltelefon var så stor at Dell fant ut at de måtte fylle hullet med en Streak.

Eller måtte de egentlig det?

Stor mobiltelefon

Dells nye nettbrett har 5 tommer skjerm, og plasserer seg dermed nærmere mobiltelefonene enn nettbrettene hva skjermstørrelse angår. Skjermoppløsningen på 480 x 800 punkter finner vi også på noen av de heftigste mobiltelefonene. Så hvor stor blir forskjellen på en HTC Desire HD med 4,3 tommer skjerm, og en Dell Streak med 5 tommer skjerm?
Kort fortalt – forskjellen er stor, og størrelsen teller.
Dell Streak er i grenseland for hva vi kan putte i lomma. Så lenge vi bruker jakke så er det ikke noen sak. Vi får den saktens ned i bukselomma også, men da blir det trangt om saligheten. Det er med andre ord liten grunn til å tro at noen vil ha en Dell Streak som sin eneste mobiltelefon. I alle fall ikke om du er av den typen som har mobilen med over alt.

Liten Tab

Dell Streak er en lekker miniatyr-Tab som kjører Android operativsystem. Skjermstørrelsen gjør at den egner seg godt for visuelle applikasjoner, som film, nettsurfing, spill og foto.

Design er en smakssak, men vi synes Dell har klart å gjøre Streak til en lekker luksusdings. Den har en skjerm som strekker seg nesten helt ut til sidene på telefonen, og et skjermglass som er buet bakover i hver ende. Og med 10 millimeter tykkelse er den faktisk tynnere enn de aller fleste mobiltelefoner.

På baksiden finner vi Dells logo i metall, og et metallfelt med kamera og to små diodelamper. En bred høyttalerspalte er plassert i utsparringen vi skyver batterilokket inn i når lokket skal av. Chassiset er i plast, men Streak ser likevel alt annet enn simpelt ut.

Breddeformat

Når du starter Streak dukker skjermbildet opp i breddeformat. Det er med andre ord tatt utgangspunkt i at du skal holde Streak med begge hender. Ikonet med et hus som viser hvor du skal trykke for å komme til hjemmeskjermen, er også plassert så du ser det ”riktig” når du holder med to hender. Men skjermbildet roterer når du dreier apparatet, så du kan bruke Streak på samme måte som vanlige Android-mobiler.

Vil du bruke Streak som lomme-PC blir skjermen litt i minste laget til at du får opp farten på tastaturet. Her er heller ikke æ, ø eller å på egne taster, men et norsk tastatur kan du laste ned fra Android Market. Tastaturet kan brukes med Swype (stryk over bokstavene i et ord med en sammenhengende bevegelse), men før det kommer en norsk ordliste til Swype på Streak, så har funksjonen lite for seg. Vi gjør oppmerksom på at eksemplaret vi prøvekjører kan ha en programvare som skiller seg noe fra produktet som kommer i butikk.

Kjapp

Skjermen er kapasitiv, og prosessoren, en 1 GHz Snap Dragon, er rask nok til at menynavigeringen flyter svært bra.

Nettleseren er god, og sammenlikner du med nettleseren på en vanlig mobiltelefon er den fantastisk. Like fantastisk blir den naturligvis ikke om du sammenlikner med et større nettbrett med høyere skjermoppløsning. Men surfeopplevelsen blir god, og det er langt mindre anstrengende å lese på en 5 tommer stor skjerm enn på en 3,5 tommer skjerm som iPhone.

Nettleseren er rask, og den støtter Flash 10.1. Du kan zoome med en hånd ved å trykke på et pluss eller minus-symbil, eller du kan zoome ved å knipe eller sperre med to fingre på skjermen.

Grensesnittet på Streak er nopkså standard Android, med noen få endringer. Blant annet er det plassert en Widget på startskjermen som henter opp snarveier til de siste funksjonene du har brukt.

Apps

I Streak er det ellers lagt inn en prøveversjon av CoPilot Live for navigasjon, og en fullversjon av Quickoffce for behandling av Office-dokumenter.

Ellers finner vi Zinio Reader (magasin-app), Kindles bok-app med nettbokhandel og Assistant Free, som er en app for personlige finanser.

Det lille netbrettet/den store mobilen har 16 GB innbygget minne, og kan i tillegg bruke et minnekort på 32 GB. Batteriet gir nesten 10 timer taletid, eller 400 timer standby.

Nytt for Dell

Dell har inngått distribusjonsavtale med distributøren 20:20 mobile, noe som betyr at Dells konsumentprodukter vil bli distribuert gjennom nye kanaler.

– Dette er et nytt marked for oss. Målet er å ha Streak i salg før jul. Da vil den være tilpasset det norske markedet, med norske menyer og noen lokale tilpasninger, sier Hans Seime i Dell til Mobilen.no.

Både óg,  eller hverken eller?

Vi har bare hatt Streak på lån i noen dager, men kjenner på oss at dette er et produkt vi godt kunne tenkt oss å bruke mer tid på. Den er for stor til å erstatte en mobiltelefon, og for liten til å fylle rollen som nettbrett på en tilfredsstillende måte. Men som nyhets- og underholdningssentral er den suveren.

Her er en video som viser litt av Stikes funksjonalitet:


 

Mer om
annonse