Nyhet

Lei av gammel Android på mobiltelefonen?

Produsentene kan bli pålagt å bruke siste utgave.

Nå kan det snart bli en slutt på den voldsomme fragmenteringen på Android-markedet. Iallfall for nye enheter. Nettstedet androidpolice.com melder nemlig at Google er i ferd med å stramme inn kravene for godkjenning av nye telefoner.

Elektronikkprodusentene kan bli nødt til å utstyre telefonene med nyere Android-utgaver for å at enhetene skal få kjøre Googles applikasjoner, og tjenester.

Nettstedet hevder at det har sittet på tipset i to uker, og nå føler seg relativt trygge på at opplysningene stemmer. De opplyser ikke hva som faktisk gjør dem trygge på opplysningene, foruten at det de i utgangspunktet ventet på var flere kilder.

Les også: Sør-Korea krever at medfølgende apper lar seg slette

Første frist er passert

Google skal ha satt et avsluttende tidsvindu for hver Android-versjon fremover. Vi har allerede passert det første vinduet, dersom det er hold i påstandene. 1. februar gikk nemlig muligheten til å få godkjent telefoner med følgende Android-versjoner ut:

  • Gingerbread (2.3.3 - 2.3.7)
  • Honeycomb (3.2)
  • Ice Cream Sandwich (4.0)
  • Første utgave av Jelly Bean (4.1)

Det er nok spesielt tilgangen på Google Play som er viktig for mobilprodusentene, men også tilgang på apper som GMail, og Hangouts, kan være viktige. Etter alt å dømme vil det altså ikke komme flere enheter på markedet med disse eldre Android-versjonene.

Mobilprodusentene kan ha fått godkjent noen enheter helt på tampen av tidsvinduet, og det kan selvfølgelig hende vi vil se en oppblomstring av svært rimelige telefoner med andre app-butikker. I all hovedsak skal altså disse versjonene nå gradvis bli borte fra butikkhyllene.

Nyere versjoner forsvinner til sommeren

Men, dette er allerede Android-versjoner som er på vei ut, foruten i de aller rimeligste mobiltelefonene. Det er minst like spennende å se på de to fristene som går ut frem mot høsten i år.

24. april går nemlig fristen ut for å få godkjent produkter med Android 4.2. Etter det er neste frist 31. juli – etter den tid vil mobilprodusentene ikke få godkjent Android 4.3-produkter.

Datoen for utløp av Android 4.4 er naturligvis foreløpig ikke kjent, men den skal bli annonsert sammen med neste utgave av operativsystemet.

Undersøkelser av Googles økosystem har hele veien vist at det tar svært lang tid før nye Android-versjoner gjør seg gjeldende ute hos brukerne.Foto: Google

Utgår ni måneder etter oppfølgeren

I skrivet som detaljerer utløpsdatoene, skal Google ha forklart at hver Android-versjon vil utgå på dato omtrent ni måneder etter at en oppfølger er annonsert. Dermed vil mobilprodusentene ha relativt kort tid på seg til å gjøre de tilpasningene de skal gjøre – og de må gjøre det på tvers av hele utvalget sitt.

Slik det fungerer i dag, kommer som regel toppmodellene med nye utgaver av Android relativt fort, mens rimeligere telefoner kan sitte fast i fortiden svært lenge, og blir ofte ikke oppdatert i løpet av sin levetid.

En annen konsekvens kan være at brikkeprodusentene plutselig kan risikere å stå utenfor et bestemt lanseringsvindu, fordi brikkesettene ikke støtter Android-versjonen som gjelder.

Først og fremst mot kinesiske modeller?

Androidpolice.com hevder at dette ikke vil bety noe særlig for større produsenter som Samsung og LG, men snarere er rettet mot mindre kinesiske mobilprodusenter, som dundrer ut billigmodeller med eldgammel Android på.

Like fullt – mobilmarkedet er fullt av relativt nye mobiler, med svært utgåtte Android-versjoner på – også fra de store mobilprodusentene.

Dette vil imidlertid ikke påvirke de mange eldgamle modellene som selges i årevis etter lansering.

Passer inn

Ryktene passer godt inn i den siste tidens utviklinger. Google gikk nemlig ned i systemkrav for siste utgave av Android, slik at også rimeligere modeller med mindre enn 1 gigabyte RAM skulle kunne kjøre en oppdatert Android-versjon.

Alle ryktene om Googles samtaler med Samsung er også en del av dette. Google skal ha sett rødt da Samsung lanserte sitt nyeste grensesnitt. Hvis disse ryktene stemmer jobber søkegiganten i kulissene for å dempe forskjellen på mobilprodusentenes menyvarianter og den originale menyopplevelsen i Android.

Foreløpig er lite av dette bekreftet, foruten at de to aktørene har krysslisensiert en rekke av sine viktigste patenter for de neste ti årene.

Les også: Disse Samsung-menyene kan bli borte igjen

(Kilder: androidpolice.com, samsungtomorrow.com)

Les også
Android kan få bedre sikkerhetskopiering
Les også
Dette er de mest populære Android-versjonene
Les også
Dette er nytt i Android 4.4
Les også
– Trege oppdateringer er Googles feil
Les også
Ice Cream Sandwich er sjelden vare
annonse