Til hovedinnhold

– Nvidia slipper ny toppmodell neste måned

Men selv om ryktene skulle stemme blir GeForce GTX 880 neppe tilgjengelig med det første.

Nvidia

En av de heteste navnene på ryktebørsen nå for tiden er Nvidias kommende toppmodell, GeForce GTX 880, med kodenavn GM204. De ferskeste ryktene går på en lansering i september, altså neste måned.

Fra før av har de tekniske spesifikasjonene, om de da stemmer, vært ute siden april i år – og i mai ble eksemplarer av kortene visstnok observert på veien fra fabrikken. Selve Maxwell-arkitekturen som nok skal benyttes i GeForce GTX 880 har strengt tatt allerede blitt lansert, da i form av GeForce GTX 750 Ti.

Les mer om Maxwell-arkitekturen:
Ekstra: Nvidias nye arkitektur kan åpne helt nye muligheter for overklokkere »

Eget pressearrangement

Ryktene har kommet etter at det ble kjent at selskapet skal ha en større samling av mediefolk i California, og dette skal skje nettopp i september.

Selv om lanseringen skulle finne sted er det dog slettes ikke sikkert at kortet blir tilgjengelig med én eneste gang. Mest trolig er det snakk om en tradisjonell papirlansering, og at kortene først blir tilgjengelige i butikkhyllene nærmere jul. Som vanlig er det sentralt å få de nye produktene ut rett før jul, slik at de er klare til julehandelen starter for fullt.

Foruten at vi altså nok kommer til å se GM204-brikken i GeForce GTX 880, vil den med stor sannsynlighet bli holdt i live også i en eventuell GeForce GTX 900-serien når den en gang kommer, da som en mellomklassemodell. Dette er en taktikk som Nvidia har brukt tidligere, og er en god måte å holde utviklingskostnadene nede på.

Vil du ha beskjed når dette ryktede skjermkortet kommer i salg?
Sett opp prisvarsel for GeForce GTX 880 i vår Prisguide »

Dette er mest trolig spesifikasjonene

Skal vi tro ryktebørsen rett vil GM204 by på rundt 3200 CUDA-kjerner. Dette er en grei økning fra dagens GK110, blant annet benyttet i GeForce GTX 780, som i nettopp dét kortet byr på 2304 aktive CUDA-kjerner.

Likevel er det greit å ha i bakhodet at det burde ha vært 3456 CUDA-kjerner for å matche overgangen fra GTX 680 til GTX 780, og drøye 4300 CUDA-kjerner for å matche denne overgangen hvis vi tar utgangspunkt i en fullspesifisert GK110-brikke snarere enn den litt reduserte som står i GeForce GTX 780.

GeForce GTX 880 vil videre trolig by på 7,9 milliarder transistorer. De 3200 CUDA-kjernene skal etter ryktene for øvrig fordeles på 200 TMU-er og 32 ROP-enheter. Totalt sett skal grafikkprosessoren få en regnekraft på gode 5,7 TFLOPS.

Tidligere har det vært antatt at kortet ville by på fire gigabyte med GDDR5-minne. Ut fra denne siste forsendelsen, om vi kan stole på det som står der, kan det tyde på at Nvidia har doblet minnemengden. Hvorvidt den antatte minnefrekvensen på 7,4 GHz vil beholdes er dog ukjent.

Lurer du på hva TMU, ROP og GHz har å si?
Ekstra: Dette betyr spesifikasjonene på skjermkortet »

(Kilde: Techpowerup.com, Videocardz.com)

Mer om
annonse