Nyhet

Hyundai bekrefter: Tilbakekallingen av Kona Electric gjelder også i Norge

Kan kortslutte og i verste fall begynne å brenne.

Hyundai vil kalle tilbake Kona Electric også i europeisk spesifikasjon. Batteripakken kan kortslutte, melder de.

Hyundai tilbakekaller drøye 25.000 biler av modellen Hyundai Kona i Sør-Korea, skrev vi tidligere denne uken. Nå bekrefter Hyundai i Norge at også biler med europeisk spesifikasjon vil være omfattet av tilbakekallingen, og tallet kan dermed være så høyt som 77.000 biler.

– Bakgrunnen for tilbakekallingen er en potensiell kortslutning som kan oppstå i enkeltceller i batteripakken, og som i verste fall kan føre til brann, sier produkt- og PR-sjef Øyvind Knudsen i Hyundai Motor Norway til Tek.no.

Det er kun biler som er produsert i Sør-Korea som tilbakekalles, ikke biler produsert ved Hyundais fabrikk i Tsjekkia. Sørkoreanske myndigheter har pekt på en defekt komponent i batteriet, som er levert av storprodusenten LG Chem, mens LG mener problemet må ligge et annet sted.

– Så snart som mulig

Behovet for utbedring rammer kun en liten prosentandel av de produserte bilene, men tilbakekallingen vil likevel gjelde biler produsert mellom 29. september 2017 og 20. mars 2020, sier Knudsen i Hyundai Motor Norway. Han sier det foreløpig er litt uklart hvordan det vil ramme de norske Kona-eierne.

– Tilbakekallingen vil på europeisk nivå starte så snart som mulig, og vi vil naturligvis ivareta våre norske kunder, sier han.

13 branner i Kona Electric skal ha blitt rapportert siden 2018, ifølge koreanske Yonhap News. I Norge er det solgt drøye 8.700 av bilen, ifølge elbilstatistikk.no. Vi har spurt Hyundai om hvor mange av de norske bilene som faller innenfor kriteriene for tilbakekallingen, men foreløpig ikke fått svar.

Potensielt rundt 6.000 biler

Hyundai startet imidlertid produksjonen av Kona Electric i Tsjekkia i mars i år, og skrev i en pressemelding 13. mars at de første bilene produsert i Tsjekkia var på vei til europeiske kunder samme uke.

Hvis vi estimerer at disse bilene er levert ut i Norge fra og med april er det siden da levert ut cirka 2.700 Kona Electric i Norge, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken. Det vil dermed kunne være rundt 6.000 biler som potensielt kan være omfattet av tilbakekallingen.

Ifølge Yonhap er det snakk om over 37.000 biler i Europa.

annonse