– Selger mobiler med dårlig signal
Noen mobiler har ti ganger så bra signal som andre, ifølge dansk forsker.
Dårlig dekning på telefonen? Den danske antenneeksperten Gert Frølund Pedersen, professor ved Universitetet i Aalborg, forklarte nylig til fagbladet Ingeniøren at antennesignalet i en mobiltelefon varierer med "faktor 10". Det betyr at én mobil kan ha ti ganger så bra antennemottak som en annen.
Les også: Nå får du 4G til fjells
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor bekrefter overfor Mobilen.no at det er store forskjeller mellom telefonene som selges.
– At det er stor forskjell, flere hundre prosent, det kan jeg bekrefte. Og jo mer komplekse telefonene blir, jo mindre virker det på meg som man har vektlagt antennen på mobilen, sier Amundsen.
Moderne smarttelefoner veksler mellom ulike frekvenser for både 2G og 3G, noe som gjør det mer komplisert for produsentene å lage telefoner som har gode mottaksforhold under alle omstendigheter.
– Vi har mange kunder som klager over at dekningen er blitt dårligere, men så viser våre målinger at dekningen er lik. Det er mottaksforholdene på telefonen som er blitt dårligere, sier Amundsen.
Frølund Pedersen har forsket på og utarbeidet målemetoder som brukes av mobilprodusenter verden over. Den danske antenneeksperten sier at hvis man bor i en by som er godt dekket med mobilmaster har dette liten betydning, men at det kan ha mer å si på sommerhuset – eller på hytta, for å trekke eksempelet over til Norge. I grisgrendte strøk vil altså mobilens antennesignal ha stor betydning, selv om det gjerne er mobilnettet som folk flest velger å skylde på.
Etterlyser bedre informasjon
SAR-verdi, som viser hvor høy mobilstråling hjernen eksponeres for ved bruk av en mobiltelefon, er produsentene pliktige til å opplyse om. For mange vil imidlertid hvor godt antennesignal mobilen har være vel så viktig, eller viktigere, men dette er det per i dag umulig å få vite for forbrukerne.
Les også: Verdens helseorganisasjon advarer mot mobilstråling
– Hvilken mobil du velger har betydning. Det finnes noen krav til hvor mye stråling telefonen kan sende inn i en person (SAR-verdien), men det er ingen myndighetsstandard for hvor god antennen skal være. Der er nå en ensartet målemetode til å teste antennen med, men ikke faste krav om senderkvaliteten. Det burde det kanskje være, sier Frølund Pedersen til Ingeniøren. Han sier videre at det er særlig i lavere frekvensbånd, rundt 850-900 MHz-båndene, at han har sett størst signalproblemer.
Amundsen i Telenor mener oppmerksomheten rundt mobilstråling og SAR-verdier har gjort at telefonene er blitt dårligere.
– En telefon med høy SAR-verdi har høy sendeeffekt og god dekning, mens telefoner med liten SAR-verdi har dårligere dekning, sier Amundsen.
Vanskelig valg
Frølund Pedersen innrømmer at han selv synes det er vanskelig å kjøpe ny mobil når godt antennesignal er noe av det som står øverst på prioriteringslisten. Han avslører at det overhodet ikke er noen sammenheng mellom henholdsvis høy eller lav pris og godt eller dårlig antennesignal. Frølund Pedersen hevder at produsentene har vært alt for opptatt med å proppe mobilene fulle av funksjoner og at dette har gått på bekostning av antennen.
Han påpeker også at batterilevetiden påvirkes i stor grad av antennen. Jo bedre antenne, jo bedre signal,desto mindre trenger mobilen å skru opp antenneforsterkeren. Det siste er noe som sluker strøm.
Ifølge den danske professoren må mobilprodusentene rapportere inn antennestyrken for å få godkjent produktene, i alle fall i USA, men at disse tallene holdes hemmelig. Selv om han selv sitter på en del slike tall får han ikke lov til å offentliggjøre dem av produsentene.
Hvis de dyreste og kuleste mobilene i butikken hadde hatt veldig dårlig antennesignal, ville du fortsatt kjøpt dem? Diskuter i forumet nederst på siden!
Les også: Slik blir mobilåret 2012 og 5 triks som reduserer mobilstrålingen
(Kilder: Ingeniøren via Mobil.nu)