Telenor tester ut 4G-etterfølgeren i Sverige

Om noen år kan du få gigabit-nett på mobilen.

Telenor Sverige og svenske Tele2 tester nå ut etterfølgeren til det som i dag populært kalles 4G. Dagens 4G-nett baserer seg på LTE-teknologi, mens det som testes ut nå kalles LTE Advanced. Det krangles riktignok fortsatt om LTE egentlig kan kalles 4G, og noen mener at teknologien teknisk sett er "3,9G". De norske operatørene har imidlertid valgt å kalle det 4G.

Les også: – iPad støtter 4G i Norge

I testene oppnådde de første versjonene av LTE Advanced hastigheter på rundt 290 megabit per sekund (Mbps). Fremtidige versjoner av LTE Advanced kommer til å oppnå 1000 Mbps – det vil si hastigheter oppimot 1 gigabit per sekund. Det skriver Telenor og Tele2 i en felles pressemelding.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

LTE Advanced er en videreutvikling av dagens LTE-baserte 4G-nett, og bruker en teknologi som kalles Carrier Aggregation. Det innebærer at man kan utnytte flere frekvensbånd samtidig enn hva man kan med dagens 4G-nett. Testene gjøres på 2600 MHz-båndet i Telenors og Tele 2s felles nett i Sverige, i samarbeid med nettverksleverandøren Huawei.

Ingen tester i Norge ennå

Telenors norske avdeling har ikke gjort tilsvarende tester i det norske nettet.

– Telenor i Norge har dette på den fremtidige roadmapen, men LTE Advanced er ikke ferdig "spekket" en gang, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Mobilen.no.

Amundsen forteller at det for øyeblikket er Telenors nye 4G-nett basert på LTE som har full fokus. Dette nettet åpner i løpet av 2012. Det har gått rykter om at 6. juni kunne være en aktuell dato for åpning av Telenors 4G-nett, men Amundsen sier at denne datoen ikke er aktuell – og at nettet vil åpnes først på et senere tidspunkt.

– Når det gjelder LTE Advanced, er vi helt avhengig av å få tilgang til frekvensene i 800 MHz-båndet før det er mulig å gjøre dette, sier Amundsen. Lisenser til å benytte disse frekvensområdene skal auksjoneres ut, men auksjonen er blitt utsatt flere ganger.

Telenor Sverige har i dag 4G i 116 kommuner over hele landet, og har som mål å gi 99 prosent av Sveriges befolkning 4G-dekning i løpet av året.

Les også: Dobbelt så mye nedetid hos Telenor og Nå får du 4G på fjellet

(Kilde: Telenor/Tele2)

Les også
100 000 Ice-kunder
Les også
Nærmer oss en zettabyte i databruk
Les også
– Selger mobiler med dårlig signal
annonse