Til hovedinnhold

Jenter føler seg lite velkomne i dataspillmiljøer på nettet

Det viser tall fra ny rapport.

Menn og gutter er kjent for å være mer opptatt av dataspill enn kvinner og jenter, og en ny rapport viser sågar at nettbaserte dataspill er et av de minst inkluderende miljøene sistnevnte kan bevege seg i. Det rapporterer nettstedet Polygon, som betegner holdningen overfor kvinner som spiller på nettet som «fiendtlig».

1 av 4 seksuelt trakkassert

Rapporten er utgitt av det uavhengige, amerikanske forskningssenteret Pew Research Center, og viser dystre tall for dataspillinteresserte jenter og kvinner. Selv om den også viser at hele 73 prosent av voksne internettbrukere har opplevd at noen har blitt trakkassert og 40 prosent har opplevd det selv, er tallene altså enda mindre oppløftende for den kvinnelige delen av befolkningen.

1 av 4 kvinner som spiller nettbaserte spill har opplevd seksuell trakkassering, og like mange har fått fysiske trusler. Omtrent 18 prosent har opplevd langvarig trakkassering, mot 7 prosent for øvrig på nettet.

Unge kvinners tall sammenlignet med menn og brukerne som helhet.Foto: Pew Research Center
Oversikt over hvor velkomne menn, kvinner og brukerne som helhet føler seg i forskjellige arenaer på nettet.Foto: Pew Research Center

Sammenlignet med andre nettaktiviteter skårer spilling ekstremt lavt på målinger der folk har blitt bedt om å svare hvor inkluderende og vennlige de forskjellige miljøene er. Bare tre prosent mener at kvinner er svært velkomne i disse miljøene, mot 18 prosent hva angår sosiale medier. Samtidig mener 51 prosent at både kvinner og menn er like velkomne i onlinespilling, mens 75 prosent mener det samme om sosiale medier.

Ikke bare jenter

40 prosent av alle brukere har opplevd trakkassering.Foto: Pew Research Center

Samtidig som spilling og jenter ikke ser ut til å være en spesielt velkommen kombinasjon, er det dystre tall for stort sett alle andre grupper også. Hele 40 prosent har opplevd trakkassering på nettet, hvor nesten halvparten av trakasseringen ble definert som «alvorlig trakkassering».

Det kom dessuten frem i rapporten at sannsynligheten for dårlige nettrelaterte opplevelser steg dess yngre brukerne var; hele 70 prosent av brukere mellom 18 og 24 år har opplevd trakkassering.

Det er ikke bare elendighet for dataspillfeminismen:
Jenter spiller like mye dataspill som gutter »

(Kilde: Polygon)

Les også
Hva er verst – Bibelen eller GTA V?
annonse